dinsdag 15 januari 2013

En gestaag bouwde Israel voort in bezet gebied..

En de boer hij ploegde voort... Zo'n soort zin komt in mijn  hoofd op als ik lees dat er weer nieuwe bouwplannen op stapel staan in door Israel bezet gebied. En dat tegen de achtergrond van de bekendmaking dat het gat in de Israelische begroting boven de 4% uitkomt, en er steeds een beroep wordt gedaan op het publiek om via stichtingen als Meir Panim te zorgen voor warme maaltijden voor behoeftige Israelische Joden. De kolonisatie van geheel Palestina gaat de Israelische machthebbers kennelijk boven alles.

De jongste ontwikkeling is alweer van een week geleden. Vrede Nu maakte zondag bekend dat het Israelische ministerie van Defensie vorige week plannen heeft gepubliceerd voor de bouw van 170 nieuwe wooneenheden en nog eens 84 gastverblijven in de nederzetting Rotem in de Vallei van de Jordaan op de Westoever. Volgens Hagit Ofran van Vrede Nu werd Rotem zelf al eerder door de regering goedgekeurd, maar waren er nog niet eerder bouwplannen ingediend. Nu dus wel. De plannen zijn verleden verleden week ter inzage gelegd voor het publiek. Het gaat daarbij om 200 eenheden waarvan er 30 al zijn gebouwd, plus nog eens plannen voor 84 gastverblijven.
 
Ramat Shlomo (Jerusalem)

De bekendmaking kwam een paar dagen nadat het Israelische ministerie van Defensie een plan had goedgekeurd voor de bouw van de eerste 523 huizen voor een nieuwe middelgrote stad, Gevaot, die ten zuidwesten van Bethlehem zal gaan verrijzen en duizenden woningen zal gaan tellen. Uit een ander besluit dat het ministerie diezelfde dag bekendmaakte, kon worden afgeleid dat Israel bovendien op stiekeme wijze opnieuw een zogenaamde 'illegale' outpost, Nofei Nehemia geheten, had gelegitimeerd. Dat gebeurde door de grens van een andere 'outpost', Rehelim, die al in april met twee andere illegale outposts  was gelegitimeerd,  zodanig te verleggen dat Nofei Nehemia erbinnen viel.  
Al de plannen maken deel uit van een ware lawine van nieuwe bouwplannen in bezet gebied waarmee de regering Netayahu reageerde op de beslissing van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties va dit najaar om de Staat Palestina de status van waarnemer te verlenen, en die - niet toevallig -bekend werden gemaakt net voor de verkiezingen in Israel van 22 januari. Vrede Nu heeft de plannen als volgt onder elkaar gezet: 

1. E1 and 3,000 new tenders
2. Plans for 6,600 units in East Jerusalem
3. Givat Hamatos
4. Tenders for 1,216 units in the West Bank and East Jerusalem 
5. Gevaot: a new city South-West of Bethlehem is approved.
6. A Palestinian family is threatened to be kicked out of their home in Sheikh Jarrah
 Vrede Nu werkt de betekenis va de plannen ook verder uit. Ik heb dat (in het Engels) op mijn andere blog overgenomen.    

Geen opmerkingen:

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...