woensdag 30 juli 2014

Esther Voet (CIDI) twitterde vervalste video over Gaza rond

Esther Voet, de directeur van het CIDI (de afkorting staat voor Centrum Informatie en Documentatie Israel)
heeft op 26 juli via haar Twitteraccount een video-opname rondgestuurd, waarop te zien is hoe leden van Hamas inwoners van Gaza afrossen. De video diende als bewijs voor de door de Israelische propaganda-machine verspreide verhalen dat Hamas zijn eigen mensen opoffert tijdens de Israelische aanval op Gaza. De beweging zou mensen terug hun huizen in jagen als ze die willen verlaten, nadat Israel heeft gewaarschuwd voor een ophanden zijnde aanval. Immers, het onderschrift bij de video luidt: ''Dit is wat Hamas doet met mensen die hun huizen willen verlaten.''


Dit is wat doet met mensen die gehoor willen geven aan waarschuwingen .


De tweet van Esther Voet werd 29 keer geretweet. Dezelfde video die zij aanprees prijkte ook op de site van zionistische ultra's ''The Algemeiner'' en een keur aan andere rechts-zionistische blogs. Maar wat blijkt? Het gaat hier om een vervalsing. Geen beste beurt lijkt me voor de directeur van een instituut dat zegt zich met de voorlichting over Israel bezig te houden. Het filmpje is vervaardigd door de mij onbekende instantie ''IsraMedia'' en het is via wat knullig knip- en plakwerk samengesteld uit beelden die zijn gejat uit een documentaire van twee jaar geleden van het Duitse Doku Channel. Ik laat eerst de versie zien die door Esther Voet werd rondgestuurd:

En vervolgens aflevering 4 van de Duitse serie uit 2012 (die uit in totaal 5 afleveringen op Youtube staat). De overeenkomst is duidelijk te zien vanaf ongeveer 3' 50'' in het filmpje.


Het door Esther Voet doorgestuurde filmpje was overigens niet de enige Israelische vervalsing die de afgelopen tijd via rechtse zionistische sites de ronde deed. Ook een filmpje waarin te zien zou zijn dat kinderen werden gebruikt als ''menselijk schild'' deed de ronde. Blogger Ali Abunimah van The Electronic Intifada toonde aan dat het betreffende filmpje was opgenomen in Syrië.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Op de site van het CIDI staat dat Amnesty heeft gezegd dat we voorzichtig moeten zijn met verklaringen van Palestijnen. Deze verklaringen of beelden zijn niet altijd juist.
gr . jose

Sonja zei

Amnesty Nederland is dik met het CIDI met name wanneer het om Iran gaat.

Militairen slaan man uit Gaza dood die via het Afscheidingshek naar zijn werk in Israel wilde

 Een 32-jarige man uit Gaza is maandagavond door Israelische soldaten doodgeslagen bij het ''Afscheidingshek'' in de buurt v...