woensdag 20 mei 2015

Amerikaanse staat Illinois neemt wet aan tegen BDS

De staat Illinois in de Verenigd Staten komt de eer toe als eerste staat de boycot van Israelische nederzettingen illegaal te hebben verklaard. Dat gebeurde door het aannemen van een wet door het Huis van Afgevaardigden van de staat, waarin het staats-pensioenfondsen wordt verboden te beleggen in firma's die meedoen aan de BDS (Boycott, Divestment and Sanctions) campagne, oftewel firma's die geen zaken willen doen met (Israelische) ondernemingen die belangen hebben in de nederzettingen. Het aannemen van de wet gebeurde unaniem, met 102-0 stemmen. Eerder had de Senaat van Illinois de wet goedgekeurd met 49-0 stemmen. Het wachten is nu op de handtekening van de gouverneur, die al heeft laten weten dat hij zich erop verheugt met zijn handtekening Illinois tot eerste staat te maken waar de boycot van Israel wordt tegengegaan.

De wet is in feite een uitbreiding van een wet die de staatspensioenfondsen verbiedt te beleggen in Iran, Sudan en andre staten waar de mensenrechten niet in ere worden gehouden. De ironie wil nu dat Illinois, onder het motto dat het ''geen delegitimatie van Israel'' wil tolereren, indirect zijn goedkeuring verleent aan de mensenrechtenschendingen op de Westoever en de schendingen van het internationaal recht die voortvloeien uit Isarel nederzettingenprogram. Eerder namen Indiana en Tenessee moties aan van dezelfde strekking, maar die waren niet-bindend.
Illinois zal vermoedelijk niet de enige staat in de VS zijn die dergelijke wetgeving aanneemt.  had staan. Eerder werden al amendementen in commissies in de feredarle Senaat en het federale Huis van Afgevaardigden aangenomen, eveneens met een verbod op BDS. De onderhandelaars van de EU met de Amerikanen over het nieuwe TTIP-handelsverdrag mogen wel uitkijken. Eén van de indieners van de voorstellen, de  Republikeinse afgevaarigde Roskam (Illinois), zei dat het er met name om gaat om op te treden tegen BDS. En wel ''door de Amerikaanse handelsdelegatie op te dragen dat verwerping van BDS een van hun belangrijkst doelen wordt bij het realiseren van het Transatlantic Trade and Investment Partnership (TTIP) met de Europese Unie”.  

1 opmerking:

Martijn zei

Bar en boos. De genoemde wetgeving is inderdaad een steun in de rug voor Israëls veelzijdige schendingen van het internationaal recht en de mensenrechten op de Westoever en in Oost-Jeruzalem. Zeker zo bizar is dat men de ‘schandalige’ BDS-campagne - in de VS standaard omschreven als ‘politiek gemotiveerde economische maatregelen’ - de kop probeert in te drukken met exact zo’n BDS-maatregel. Hypocrisie ten top.

Op Joop.nl is een artikel van me te lezen over het Amerikaanse voornemen de EU via de TTIP-onderhandelingen te weerhouden van maatregelen tegen Israëls illegale bezettings- en kolonisatiepolitiek (waarover jij eerder schreef, Abu). Voor de geïnteresseerden:
http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32240_dreigende_amerikaanse_sancties_voor_anti_israelische_eu/

Op Mondoweiss.net is een goed stuk van Alex Kane te lezen over de hypocriete ontwikkelingen aan gene zijde van de oceaan:
http://mondoweiss.net/2015/05/congress-legislatures-against

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...