woensdag 13 mei 2015

Palestijn in Jeruzalem krijgt negen maanden wegens postings op Facebook

Shalabi in de rechtszaal (Ma'an News). 


De vroegere secretaris-generaal van de Fatah beweging in Jeruzalem, Omar al-Shalabi, is dinsdag tot negen maanden gevangenisstraf veroordeeld wegens dingen die hij gepost had op Facebook.
Al-Shalabi werd in december samen met acht anderen gearresteerd naar aanleiding van Facebookcommentaren. Rechter Eitan Kornhauser oordeelde dinsdag dat hij ''anti-joodse'' en ''opruiende commentaren die terrorisme aanmoedigden'' had gepost, onder meer na de ontvoering van en moord op de tiener Mohammed al-Khdeir in juli 2014. en naar aanleiding van een aantal aanslagen in Jeruzalem met auto's op Israelische burgers en politiemensen.
Schrijven op Facebook blijkt niet zonder risisco te zijn voor Palestijnen.
Twee mannen die in december samen met, en om dezelfde reden als Al-Shalabi, waren gearresteerd, werden pas vorige maand vrijgelaten na vijf maanden hechtenis zonder dat er een aanklacht was ingediend. Een van hen  was Adnan Ghaith, de huidige secretaris-generaal van Fatah in Jeruzalem. In april werd de 17-jarige Hadi al-Ajlouni opgepakt na een posting op Facebook waarvan de veiligheidsdienst dacht dat het een oproep was om een aanslag te plegen. Hadi vertelde dat de posting sloeg op een ruzie die hij had gehad met zijn broers, maar hij werd pas vrijgelaten na het betalen van een boete van 1,000 shekel (ongeveer 200 euro).
Daar staat teggenover dat Israeli's regelmatig en in groten getale op Facebook oproepen tot actie tegen Palestijnen en ook tot het vermoorden van Palestijnen, maar dat schijnt in Israel niet strafbaar te zijn, het wordt althans  niet vervolgd.
Ook de Palestijnse Autoriteit maakt het overigens Palestijnen lasting wegens hun postings op Facebook. In november 2014 werd de student journalistiek aan de Quds Universiteit, Ayman Mahariq, opgepakt en afgerost wegens opmerkingen over de Palestijnse ''veiligheidstroepen' die hij had gemaakt op Facebook. En in januari, werd een student media van de Birzeit universiteit, Bara al-Qadi, opgepakt wegens kritische opmerkingen over de PA op Facebook.
Maar negen maanden....  nee, zover ging de PA nou weer niet. Misschien dat Ronny Naftaniel, oud-directeur van het CIDI die regelmatig in de bres springt voor bloggers in Saudi-Arabië of mensenrechtenschendingen in Iran aan de kaak stelt, zich ook eens boos maken over deze inbreuk op de vrijheid van meningsuiting? 

5 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

"Misschien dat Ronny Naftaniel, oud-directeur van het CIDI die regelmatig in de bres springt voor bloggers in Saudi-Arabië of mensenrechten-schendingen in Iran aan de kaak stelt, zich ook eens boos [kan] maken over deze inbreuk op de vrijheid van meningsuiting."

@ IJdele hoop, Abu, dan had hij dat al lang gedaan, er was en is reden en aanleiding in overvloed.Maar hij heeft niet gewild en overigens is het helemaal niet zo interessant wat hij op te merken zou hebben.

Noordzeevissers die pleiten voor een moratorium op de visvangst, een Shell-directeur die pleit voor het overbodig maken van olie, zij zijn geloofwaardiger dan iemand die na een 33-jarige loopbaan als Cidi-directeur in de bres springt voor de mensenrechten van Palestijnen.

Zie voor een doorsnede, tevens samenvatting van zijn praatjes, het afscheidsinterview door Sander Becker, Trouw:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4496/Buitenland/article/detail/3542643/2013/11/11/Achter-het-masker-van-meesterlobbyist-Ronny-Naftaniel.dhtml

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
IJdele hoop, zeker. Ik noemde Naftaniel ook alleen maar bij wijze van voorbeeld, als één van die veel grotere groep mensen die regelmatig twitteren en Facebooken over het wel en wee van Israel en omstreken en er altijd in slagen om dit soort nieuws niet te noemen, terwijl ze wel gevangenisstraffen voor bloggers in Saudi Arabië of Bahrein melden.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Ja, en wij zijn natuurlijk geen haar beter, want we doen hetzelfde, in spiegelbeeld. Of misschien toch niet. Wij zijn gefocussed op Israël, Palestina en de bezetting,en daar maken we geenszins een geheim van; dat geldt ook voor onze politieke opponenten in dit dossier, zoals het Cidi, maar wat mij stoort in hun opstelling zijn twee dingen: 1e voortdurend suggereren dat wij verborgen redenen hebben om ons met dit dossier bezig te houden, lees: anti-Israëlisme of 'zelfhaat'of antisemitisme of whatever voor malicieus motief(Van der Wieken c.s.); de werkelijkheid is precies andersom, onze politieke opponenten hebben als motief een parallelle agenda, nl. Israël ten koste van alles uit de wind houden, to say the least en 2e wat mij stoort: het louter instrumentele gebruik van de ellende elders in de regio. De verwoestende oorlog in Syrië en elders interesseert hen slechts voor zover die gebruikt kan worden om Israël schoon te wassen.

Ontkenning en beschuldiging ineen: "wat er 'in Israël' gebeurt, 'is lang zo erg niet', 'waarom hebben jullie het daar toch steeds weer over...", dat vat deze briljante strategie wel samen.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Ik denk vaak - en zeker in mijn meer sombere momenten - dat het niet eens een strategie is van onze ''opponenten''. Bij alles wat we zeggen, wat Breaking the Silence, zegt, Vrede Nu, B'tselem, JVP of wat dan ook, wordt smalend geroepen dat we anti-Israel en antisemiet zijn. Nooit wordt er moeite gedaan onze feiten te weerspreken of zelfs maar te kijken of er misschien niet wat van zou kunnen kloppen. Er wordt domweg geen kennis van genomen, want wij zijn immers anti-je-weet-wel en dat is genoeg reden om te kunnen stellen dat alles wat we zeggen gelogen is en alleen maar de bedoeling heeft Israel, c.q. de Joden in de wereld, te besmeuren.
Onze opponenten WILLEN niet weten wat er gebeurt en zullen volgens mij zelfs nog ontkennen DAT het gebeurt als het voor hun ogen plaatsvindt. Tot zich door laten dringen wat er werkelijk aan de hand is, ondermijnt immers hun zekerheid dat Joden altijd en eeuwig slachtoffer zijn en dus alleen maar kunnen deugen. Mede daarom is die afleidingsmanoeuvre om naar de buurlanden te wijzen waar het vaak inderdaad nog erger is, zo populair bij hen. Het wast inderdaad, zoals je zegt, Israel schoon. Maar, anders dan jij zegt, gebruiken ze het argument niet alleen ''instrumenteel''. Het gaat dieper. Voor hun is de argumentatie ''existentieel'', want nodig voor hun gemoedsrust. Geloof me, zolang deze generatie leeft, komt het echt niet meer goed daar, in het Heilige Land.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

Nodig, niet alleen of zelfs in de eerste plaats instrumenteel, maar eerst en vooral 'existentieel'... want noodzakelijk om hun wereldbeeld intact en hun gemoedsrust overeind te houden...

Ja, ik denk dat je gelijk hebt....Ik vrees, in de huidige tijd,
'gemoedsrust'...is me te boeddhistisch.

Hamas en Fatah sluiten met 12 andere fracties een akkoord over een interim-regering

 Veertien Palestijnse groeperingen hebben in Beijing een akkoord gesloten dat mikt op het vestigen van een gezamenlijke regering die na aflo...