zondag 3 mei 2015

Israel: demonstraties tegen racisme van de politie, en komende deportatie van vluchtelingen

Protesters scatter as police use stun grenades to disperse a protest by Israeli of Ethiopian descent demonstrating against police violence, May 3, 2015. (Activestills.org)De politie gebruikte Traangas en stungranaten (granaten die een harde knal en een flits afgeven) tegen de Ethiopische Joden (Foto's Activestills.org)

Updated. Ethiopische Israeli's hebben zondag in Tel Aviv een demonstratie tegen racistisch politiegeweld gehouden. Daarbij werd onder meer de belangrijkste verkeersader tussen Jeruzalem en Tel Aviv, the Ayalon Freeway South , afgesloten voor het verkeer. Later verplaatste de demonstatie zich naar het Rabin plein in het centrum. Daar liep de demonstratie volledig uit de hand en werden de duizenden Ethiopiërs vergast op extreem politiegeweld, waarmee als het ware werd onderstreept waarom de Ethiopiërs de straat waren opgegaan. De politie zette traangas, waterkanonnen, en stungranaten in, wapens die gewoonlijk  alleen tegen Palestijnen worden ingezet. De Ethiopiërs bekogelden de politie in antwoord daarop met stenen.
De krant Haartez meldt dat  43 mensen werden gearresteerd, dat 55 politiemannen licht gewond raakten en één politieman ernstiger gewond, en en dat 12 betogers gewond raakten. De demonstranten vernielden een politiescooter, gooiden een politieauto onderste boven, braken de ruiten van een andere politieauto en vernielden ruiten van winkels in de nabijgelegen Ibn Gabirol Straat.
Verschillende leden van de Knesset, het parlement, namen aan de demonstratie deel, onder wie leden van de Arabische ''Verenigde Lijst''.“Als een lid van de Arabische gemeenschap die te lijden heeft van racisme en geweld van de kant van de politie, was het vanzelfsprekend voor mij om aan de demonstratie van de Ethiopische gemeenschap vandaag in Tel Aviv mee te doen,'' zei Ayman Odeh, de lijsttrekker van de Verenigde Lijst in een verklaring.
 A protest by Israeli of Ethiopian descent against police violence blocks Tel Aviv’s main freeway, May 3, 2015. (Activestills.org)Demonstranten op de Ayalon Freeway south.

De demonstratie van zondag was de tweede demonstratie van Ethiopiërs in enkele dagen. Donderdag 1 april demonstreerden Ethiopiërs in Jeruzalem om dezelfde reden. Aanleiding was, zo schrijft de krant Haaretz, het boven water komen van een video waarin te zien is hoe politieman een Ethiopische Israeli, in een uniform van het leger, afrossen.  De organisatoren zeiden dat jaarlijks honderden loze vervolgingen tegen Ethiopisch Joden worden gestart, die hen hinderen bij het vinden van banen of anderszins in de weg zitten. De demonstranten zijn niet tevreden dat de politiemannen in de video zijn gestraft. Zij willen een structurele oplossing.
Zaterdag protesteerden enkele honderden mensen - eveneens in Tel Aviv - tegen plannen van de regering om Afrikaanse vluchtelingen uit vooral Eritrea en Sudan te deporteren naar derde landen, waaronder waarschijnlijk Rwanda. Israel nam onlangs het besluit om dat te gaan doen, hoewel het in strijd is met verdragen die het land heeft ondertekend. Er zijn ongeveer 60.000 Afrikaanse vluchtelingen in Israel. Van hen hebben er slechts vier asiel gekregen.
Israeli activists protest a proposed policy of giving African asylum seekers in Israel the option of indefinite imprisonment or ‘self-deportation’ to a third country, Tel Aviv, May 2, 2015. (Photo by Oren Ziv/Activestills.org)

1 opmerking:

Ben zei

Abu,
Lezenswaardig:
http://wapo.st/1zH6Fo2
gr
Ben van Rooij

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...