donderdag 14 mei 2015

Israel 'teleurgesteld' over eerste formele Vaticaanse erkenning van de Staat Palestina

Abbas was ook in 2013 de gast van het Vaticaan (Foto AFP).

Het Vaticaan heeft voor het eerst formeel de Staat Palestina erkend. Dat gebeurde in een verdrag met Palestina dat de activiteiten van de katholieke kerk vastlegt in gebieden onder het bestuur van de Palestijnse Autoriteit, dat werd gesloten enkele dagen voordat de Palestijnse president Abbas het Vaticaan bezoekt, in verband met de heiliging van Palestijnse nonnen uit de 19e en 20ste eeuw.
Het Vaticaan onderstreepte dat de erkenning alleen een formele bevestiging is van het feit dat de Heilige Stoel Palestina al in 2012 had erkend, toen de VN de Palestijnse staat toeliet als ''waarnemer'', een status die ook het Vaticaan zelf bezit. "We hebben de Staat Palestina erkend zodra zij erkenning kreeg van de Verenigde Naties,'' zei de woordvoerder van het Vaticaan, Frederico Lombardi. ''De Staat Palestina wordt ook genoemd in ons officiële jaarboek."
Het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken zei niettemin "teleurgesteld" te zijn. ''Deze ontwikkeling bevordert niet het vredesproces en weerhoudt de Palestijnse leiders ervan om weer deel te gaan nemen aan rechtstreekse bilaterale onderhandelingen, aldus het ministerie.
Ook leiders van Joodse instellingen elders leverden kritiek. Voorzitter Moshe Kantor van het Joodse Europese Congres zei dat de stap van het Vaticaan ''extremisten zal aanmoedigen'' en de kans op een vreedzame oplossing door onderhandelingen zal verminderen. Abraham Foxman van de Amerikaanse Anti-Defamation League noemde het verdrag ''voorbarig'' en zei dat het de kans zal verkleinen dat er een twee staten-oplossing komt.

3 opmerkingen:

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@ "Ook leiders van Joodse instellingen elders leverden kritiek. Voorzitter Moshe Kantor van het Joodse Europese Congres zei dat de stap van het Vaticaan ''extremisten zal aanmoedigen'' en de kans op een vreedzame oplossing door onderhandelingen zal verminderen. Abraham Foxman van de Amerikaanse Anti-Defamation League noemde het verdrag ''voorbarig'' en zei dat het de kans zal verkleinen dat er een twee staten-oplossing komt."

Commentaar: 'Joodse humor'?

Elisabeth de Boer zei

Deze is ook heel leuk:
"Deze ontwikkeling bevordert niet het vredesproces™ en weerhoudt de Palestijnse leiders ervan om weer deel te gaan nemen aan rechtstreekse bilaterale onderhandelingen."

Die Palestijnse staat komt er niet, dat weten we al van Netanyahu, dus mogen de Palestijnen gaan deelnemen aan "rechtstreekse bilaterale onderhandelingen" over niets. Grappig.

Abu Pessoptimist zei

Jaap,
Zwarte humor, denk ik.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...