zaterdag 30 mei 2015

PA haalt bakzeil bij de FIFA, tot grote teleurstelling van de meeste Palestijnen


Kinderen in Nabi Saleh op de Westoever gaven vrijdag de rode kaart aan Israelische soldaten tijdens een demonstratie tegen de Israelische voetbalbond.

Een confrontatie tussen de Palestijnse Autoriteit en Israel tijdens het jongste congres van de internationale voetbalbond FIFA is vrijdag geëindigd in een overwinning voor Israel, nadat de president van de Palestijnse voetbalbond PFA, Jibril Rajoub, verrassenderwijs tijdens zijn speech afzag van een stemming over zijn voorstel om Israel uit de FIFA te verwijderen. De Britse krant The Guardian meldt dat zich vervolgens chaotisch gedoe afspeelde rond de stemming over een alternatief voorstel. De Palestijnen hadden Israel verweten dat het de uitwisseling van spelers tussen Gaza en de Westoever verhindert, dat het de Palestijnse rechten geweld aan doet door teams uit de nederzettingen in Palestijns gebied mee te laten doen in Israels nationale competitie en dat Palestijnse voetballers in Israel zelf worden gediscrimineerd, bijvoorbeeld door de club Beitar waarvan de supporters niet toelaten dat Palestijnen in hun team spelen.
Het alternatief dat in stemming zou worden gebracht nadat Rajoub de stemming over het verwijderen van Israel opgaf, was een voorstel om het illegaal meedoen van nederzettingenclubs in de Israelische competitie door te verwijzen naar de Verenigde Naties. FIFA-president Blatter en zijn entourage wisten dat echter te verhinderen. Dat gebeurde op een zodanig verwarrende wijze dat uiteindelijk vrijwel niemand meer wist waarover dan wel werd gestemd. Wat tot slot echter uit de bus kwam was een voorstel - gesteund door 90% van de afgevaardigden -  om een commissie van de FIFA samen te stellen die erop moet gaan toezien dat Israel geen hinderpalen opwerpt voor het Palestijnse voetbal.
Het feit dat Jibril Rajoub het voorstel voor het verwijderen van Israel uit de FIFA had laten vallen was een grote teleurstelling voor de Palestijnen, en de zoveelste stap terug van de Palestijnse vertegenwoordigers in een internationaal lichaam jegens Israel na het onder de tafel werken, indertijd, van het Goldstone -rapport over de inval in Gaza van 2008-2009, en het talmen (dat nog steeds voortduurt) bij het Internationaal Strafhof.  De Guardian meldt dat er zware druk op de Palestijnen was uitgeoefend door Blatter en de FIFA-leiding en door diverse delegaties, waaronder die van Duitsland, terwijl Israels delegatie koortsachtig in de weer was geweest met FIFA-officials om alternatieven te bedenken. Duidelijk was dat Israel de dreiging zeer serieus had genomen. Premier Netanyahu volgde de gebertenissen vanuit een hotel in Safed, waar hij met zijn familie op vakantie was, het ministerie van Buitenlandse Zaken had er een team op zitten en de de krant Haaretz meldde dat de Israeli's ter elfder ure met Blatter een voorstel hadden uitgewerkt dat eruit bestond dat:
1. Palestijnse spelers en coaches speciale passen zouden krijgen om te reizen tussen Gaza en de Westoever en naar het buitenland,
2. dat Israel de restricties zou opheffen op projecten die met voetal te maken hebben op de Westoever, waaronder de bouw van een stadion,
3. Israel de kosetn voor zijnreemimg zou nemen van belasting en accijnzen die gemoeid zijn met de import van voor de sport in de haven Ashdod.
4. Dat een comité van vertegenwoordigers van de FIFA, van Israel en de Palestijnen maandelijks bijeen zou koen om eventuele problemen aan te pakken.
Dat die problemen serieus zijn werd onder meer onderstreept in een OpEd van de Palestijnse international uit Gaza,Iyad Abu Gharqoud in de New York Yimes:
“Players, coaches and referees are blocked from moving between the West Bank and Gaza Strip, and frequently are barred from tournaments,” Abu Gharqoud wrote. “Israel has also violated FIFA rules by allowing teams from Israeli settlements in the occupied West Bank to play in Israel’s leagues. In addition, the Israeli fans of the Beitar Jerusalem club are notorious for chanting ‘Death to the Arabs’ at matches – racist abuse that the Israel Football Association’s token disciplinary measures have failed to deter.”
“Today, our players are frequently arrested and detained,” Abu Gharqoud added. “Last year, two of our most talented young players were shot and wounded by Israeli forces at a checkpoint.”

En er was natuurlijk het geval van de Palestijnse international Mohamed Sarsak die in 2009 werd gearresteerd toen hij van Gaza naar zijn club in Nablus wilde reizen en drie jaar werd vastgehouden zonder vorm van proces. Toen zijn administratieve hechtenis voor de zesde keer werd verlengd, ging hij in hongerstaking en nadat hij dat drie maanden had volgehouden, werd hij vrijgelaten, Zijn voetbal-carrière was toen verleden tijd. Niet voor niets werd het voorstel om het FIFA-lidmaatschap van Israel te schrappen gesteund door de BDS-beweging, door een brief van internationale prominenten in The Guardian onder wie Breyten Breytenbach, Noam Chomsky, Richard Falk, Ronnie Kasrils, Michael Mansfield, Miriam Margolyes, en Ahdaf Soueif.
En intussen werd dus de 79-jarige Sepp Blatter tijdens de FIFA-vergadering in Zürich opnieuw voor vier jaar herkozen. Tegen kandidaat oprins Ali bin Al-Hussien uit Jordanië trok zich na de eerste ronde terug. Blatter kreeg in de eerste ronde niet de vereiste meerderheid, maar bleef overeind, ondanks het feit dat volgens een nu lopend onderzoek van de FBI, negen FIFA-official zich sinds de jaren negentig voor een slordige 145 miljoen euro hebben laten omkopen. Zeven van hen werden woensdag gearresteerd. Tegelijkertijd startte de Zwitserse justitie een onderzoek naar de toewijzing van de komende WK's, en een dag of wat later was er een inval in de kantoren van Argentijnse figuren die smeergeld zouden hebben betaald. Aangenomen mag worden dat Blatter bij de geheime stemming vooral kon rekenen op steun uit Afrika en vrijwel heel Azië, regio's die  goed waren voor ruim 90 van de 209 stemmen, regio's die hij behoorlijk heeft gepamperd.

Geen opmerkingen:

Het Westen moet nu met sancties en een wapenembargo een einde aan de moordpartij in Gaza afdwingen

Francesca Albanese zei het zaterdag al, nadat een dag eerder het Internationaal Gerechtshof (ICJ) Israel opdracht had gegeven de strijd te s...