woensdag 20 mei 2015

Weer Palestijn veroordeeld voor publicatie op Facebook

Opnieuw is een Palestijn in Jeruzalem tot een zware gevangenisstraf veroordeeld voor dingen die hij schreef op Facebook. De rechtbank in Jeruzalem veroordeelde Sami Jamal Faraj Ideis, 28, uit Shu'afat tot acht maanden gevangenisstraf en zes maanden voorwaardelijk wegens het ''plaatsen van oproepen tot anti--Joods geweld''.
Ideis was in december 2014 gearresteerd samen met acht anderen die voor hetzelfde vergrijp waren opgepakt. De gewraakte commentaren werden allemaal geplaatst na de ontvoering in mei 2014 van de 16-jarige Mohammed al Khdeir uit Jeruzalem, de door Joodse terroristen levend werd verbrand. Vorige week kreeg één van deze acht andere arrestanten, de vroegere secretaris-generaal van de Fatah beweging in Jeruzalem, Omar al-Shalabi, al negen maanden gevangenisstraf wegens dingen die hij gepost had op Facebook.Twee andere mannen die eveneens in december om deze waren gearresteerd, werden pas vorige maand vrijgelaten na vijf maanden hechtenis zonder dat er een aanklacht was ingediend. Een van hen was Adnan Ghaith, de huidige secretaris-generaal van Fatah in Jeruzalem.

In de vonnissen werd gesteld dat de veiligheidsdienst hun Facebook postings had gevolgd sinds juni 2014 en dat de ''ophitsende commentaren'' te maken hadden met de moord op Mohammed Khdeir, zowel als op een aantal aanslagen met auto's op Joden in Jeruzalem. Vrijheid van meningsuiting is kennelijk niet iets waar Israelische rechters in een geval als dit hand aan houden. In dezelfde periode waren er legio Facebook-postings van Joden waarin de moord op Mohammed Khdeir werd toegejuicht, zowel als moorden op Palestijnen in het algemeen. De auteurs van deze uitspreken zijn nooit vervolgd.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...