dinsdag 26 mei 2015

Netanyahu legt de rechtse koers van zijn kabinet nog wat strakker vast

Dore Gold
De Israelische premier Netanyahu heeft de afgelopen twee dagen een paar interessante nieuwe benoemingen doorgevoerd.  Als directeur generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken benoemde hij Dore Gold, een oude getrouwe van hem en wijlen Ariël Sharon. Gold heeft beiden gediend als politiek adviseur. De in de VS geboren Gold is een regelrechte havik en een verklaard tegenstander van een twee-statenoplossing van het Israelisch-Palestijnse probleem. Hij was in het verleden betrokken bij een aantal onderhandelingsronden met de Palestijnen, diende korte tijd als Israelisch ambassadeur bij de VN en was tot nu toe directeur van de (ultra) rechtse denktank Jerusalem Institute for Public Affairs. Zijn benoeming houdt in dat het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat tot nog toe een redelijk eigen koers volgde, nu strakker aan de leiband van Netanyahu zal gaan lopen.

Twee andere interessante benoemingen waren het vervolg op de eerdere stoelendans bij het verdelen van de ministersposten. Maandag benoemde Netanyahu alsnog Gilad Erdan, de nummer twee op de Likud-lijst na hemzelf, tot minister van Openbare Veiligheid, Strategische Zaken en ''Public Diplomacy'', een fraaie term voor hasbara oftewel propaganda. In deze laatste hoedanigheid wordt Erdan de man die het gevecht zal aangaan met de BDS (Boycott, Desinvestment and Sanctions) beweging.
De benoeming van Erdan, die eerder buiten het kabinet bleef, omdat hij Buitenalndse Zaken wilde, een post die Netanyahu voorlopig voor zichzelf reserveerde, ging ten koste van een andere Likud-prominent: Ze'ev Elkin,  die eerder Absorptie (immigratie van Joden) en Strategische Zaken kreeg toebedeeld, en de Strategische Zaken nu naar Erdan zag gaan. Hij werd in plaats daarvan tevreden gesteld met de portefeuille Jeruzalem, wat weer de woede opwekte van burgemeester Nir Barkat van deze stad, omdat dit inging tegen een eerder gedane belofte van de  premier dat deze portefeuille bij het Bureau van Netanyahu zelf zou blijven om ''in samenwerking met het gemeentebestuur te werken aan de ontwikkeling van de stad''. 
Met de twee laatste benoemingen is de greep van twee uitgesproken haviken binnen de Likud op het kabinet versterkt. In het algemeen komen de benoemingen erop neer dat de regering Netanyahu nog een beetje meer naar rechts is opgeschoven. 
Netanyahu maakte intussen een gebaar jegens de bezoekende ''EU-minister van Buitenlandse Zaken'' Federica Mogherini door te verklaren dat hij bereid was met de Palestijnen te onderhandelen over de grenzen van de nederzettingenblokken die in een uiteindelijk akkoord bij Israel zullen blijven, aangezien duidelijk was volgens hem dat dat is wat er met die blokken gaat gebeuren. Hij zei nog steeds te staan achter een oplossing van ''twee staten voor twee volken''. De krant Haaretz interpreteerde zijn uitlatingen als een gebaar om te laten zien dat hij graag wil doorgaan met de onderhandelingen met de Palestijnen. Een Israelische bron voegde echter toe dat Netanyahu graag de grenen van de te annexeren blokken wil vastleggen om ongehinderd binnen die grenzen verder te kunnen gaan met bouwen.
De Palestijnse Autoriteit noemde Netanyahu's aanbod dinsdag ''irrelevant''. Onderhandelaar Saeb Erakat zei dat de PA zijn aanbod ziet als een poging om de nederzettingen te legitimeren, iets waartoe de PA niet bereid is.
   

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...