donderdag 7 mei 2015

Netanyahu zwicht voor ultimatum en krijgt zijn nieuwe regering op het nippertje rond

Bennett and Netanyahu announce their coalition agreement.
Netanyahu en Bennet maken bekend dat ze het eens zijn geworden. (Foto Emil Salman/Haaretz)

De demissionaire Israelische premier Benjamin Netanyahu is er woensdagavond op het laatste moment in geslaagd een
nieuwe regering te vormen. Letterlijk minuten voor om twaalf uur middernacht de termijn afliep waarbinnen hij te kennen moest geven of hij erin gelaagd was een meerderheid van de Knesset (het parlement) achter zich te krijgen, sloten hij en Naftali Bennet van de partij Habayit HaYehudi (Het Joodse Huis) een akkoord. De nieuwe regering van Netanyahu bestaat daardoor uit de partijen Likud, de ultra-orthodoxe Verenigd Tora Jodendom, de oriëntaalse-orthodoxe Shas-partij, de ''middenpartij'' Kulanu, plus HaBayit Hayehudi. Omdat minister van Buitenlandse Zaken Avigdor Lieberman een paar dagen geleden bekendmaakte dat hij aftreedt en dat zijn Yisrael Beiteinu (Israel ons Huis) niet mee zal doen, heeft de nieuwe regering slechts 61 van de 120 leden van de Knesset achter zich, precies de helft plus één.

Zoals verwacht werd zwichtte Netanyahu op het allerlaatste moment voor het ultimatum dat Naftali Bennett hem had gesteld en ging hij ermee akkoord dat de radicaal-rechtse Ayelet Shaked van Habayit Hayehudi minister van Justitie wordt. Zij zal daarmee ook de controle krijgen over benoemingen, waaronder de nieuw te benoemen procureur-generaal. Netanyahu had zich hiertegen tot het laatste toe verzet. De partij van Bennet krijgt overigens ook het voorzitterschap van de Commissie van Wetgeving en Justitie in de Knesset, zodat deze partij van (religieuze) kolonisten een beslissende vinger in de pap krijgt bij het bepalen van de koers van Israels justitiële apparaat en de wetgeving.
Bennett zelf krijgt de portefeuille van Onderwijs en zijn partijgenoot Uri Ariël, die tot nu toe Huisvesting beheerde, gaat naar het ministerie van Landbouw. Daar krijgt hij ook het beheer over de Afdeling Nederzettingen van de World Zionist Organization, die voor een groot deel verantwoordelijk is voor de aanleg van de infrastructuur van de nederzettingen. Ook mag Bennett een staatssecretaris van Defensie benoemen.
De verdere samenstelling van de regering is nog niet helemaal rond. Verwacht wordt overigens dat Netanyahu in de komend periode zijn best gaat doen om de steun in de Knesset te verbreden, door hetzij Avigdor Lieberman over te halen terug te komen, hetzij de Zionistische Unie van Tzipi Livni en Isaac Herzog binnenboord te halen, of  Yesh Atid van Yair Lapid.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...