donderdag 7 mei 2015

Kolonisten nemen weer huis over in Silwan in Jeruzalem


Geholpen door leden van de grenspolitie nemen kolonisten bezit van het huis. (Foto Ma'an News)

Een twintigtal kolonisten van de religieus-nationalistische Ateret Cohaniem (Kroon van de priesters)beweging heeft woensdag een gebouw in bezit genomen in wijk Silwan van Jeruzalem. De bewoners waren op dat moment afwezig. Het gebouw werd sinds 1968 bewoond door de familie Abu Nab,die het huurde van de Abd al-Razzaq-familie. Ateret Cohaniem claimt dat het gebouw voor 1948 als synagoge is gebruikt door de kleine Jemenistisch-Joodse gemeenschap die toen in Silwan woonde.
De kolonisten kwamen kort na middernacht naar het gebouw, dat drie appartementen huisvest, vanuit een huis in de buurt (Beit Dewash = het Honinghuis), dat zij al eerder hadden overgenomen. Ook het kolonistengebouw Beit Yonathan, dat zonder vergunning is gebouwd en meer verdiepingen telt dan de bouwvoorschriften toelaten, maar dat de gemeente desondanks weigerde af te laten breken, is vlak in de buurt. Onder politiebegeleiding braken de kolonisten vervolgens de deuren open. Alle leden van de familie Abu Nab waren op dat moment op bezoek bij familie in Noord-Israel. Er braken schermutselingen uit tussen buren en vrienden van de Abu Nab- familie en de kolonisten. Drie bewoners, Ahmad, Nasser en Muhammad Abu Nab kwamen na te zijn gebeld door de buren, onmiddellijk terug naar huis, maar werden door de Israelische politie opgevangen en afgevoerd.
Ateret Cohaniem en de zuster-beweging Elad, die in Silwan een soort bijbels pretpark, de ''Stad van David'' heeft aangelegd en nog steeds uitbreidt,  streven ernaar de hele wijk Silwan te verjoodsen. De gemeente Jeruzalem zei tegen de krant Haaretz desgevraagd dat de zaak hen niet aanging en dat volgens hen de appartementen leegstonden. ''Joden hebben het recht overal te wonen, '' zei de gemeente nog, ''en vooral in Jeruzalem''.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Leo zei:
Weer tijd voor een beetje tegengeluid na deze Palestijnse propaganda. (sorry Abu het is niet anders dan dat)

Sinds de jaren tachtig heeft de familie Nab een stortvloed aan gerechtelijke bevelen over zich heen gekregen. Omdat voor de verschillende woninguitbreidingen geen bouwvergunningen zijn verkregen, kwam sloop meermaals dichtbij. In 2007 volgde bovendien een uitzettingsbevel, omdat het appartementencomplex volgens een rechtbank oorspronkelijk een synagoge was en dus als zodanig moet worden hersteld.

In 1880, toen op deze heuvel nog absoluut geen Arabieren woonden, vestigden Jemenitische Joden hier een dorp. Silwans oorspronkelijke Joodse bewoners werden bij rellen in de jaren dertig van de vorige eeuw geevacueerd.(Na bedrijgingen en geweld).

Abu Pessoptimist zei

Leo,
Drie opmerkingen zijn volgen mij naar aanlediding van jouw commentaar op zijn plaats:
1) Haaretz maakt volgens jou kennelijk Palestijns propaganda (het bericht was namelijk voor een belangrijk deel ook op de berichtgeving van Haaretz gebaseerd).
2)De kolonisten hebben een huis betrokken dat (deels?) zou moeten worden afgebroken omdat er, zoals jij meldt, zonder vergunningen is uitgebreid. Of zal dat nu niet meer zo nodig zijn nu er Joden in zijn gaan wonen? Wat denk je?
3) Ik kirjg altijd tranen van ontroering in mijn ogen als vroegere synagoges, of huizen waarin ooit een Jood heeft gewoond, weer Joods worden nadat Israel allerlei gebieden heeft bezet. Denk je dat de tienduizenden Palestijnen die in 1948 uit hun huizen in West-Jeruzalem zijn weggejaagd door de Hagana, nu ook binnenkort hun eigendommen weer kunnen betrekken? Om van de honderdduizenden uit Haifa, Tel Aviv, Lod, Ramleh, Ashkelon, noem maar op, maar niet te spreken?

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

@Anonieme Leo. Zo hoort dat in een democratische rechtsstaat: een particuliere organisatie die tot eigen voordeel gerechtelijke bevelen jegens derden uitvoert. Ik stel voor dat de ANWB middels loonbeslag uw verkeersboeten int, en dat de plaatselijke aannemer voortaan kantoor houdt in uw zonder vergunning neergezette aanbouw. De motorclub komt de motor ophalen die u opgevoerd hebt, de dorpsfietsenmaker uw fiets waar u zonder achterlicht op reed, en uw hond, waar u de hondenbelasting niet voor hebt betaald, wordt weggebracht door medewerkers van het asiel. Alles terwijl u zelf niet thuis bent; bij uw thuiskomst voert de politie u af. En als u daartegen protesteert, betitel ik dat als propaganda, het is niet anders dan dat.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...