vrijdag 8 mei 2015

Israel sluit Palestijnse NGO die medische zorg op scholen in Jeruzalem verzorgt


Kinderen in Shua'afat (Foto Activestills.org)

Israel heeft donderdag een Palestijnse NGO in de wijk Shu'afat van Oost-Jeruzalem gesloten, die de gezondheidszorg op 62 Palestijnse scholen verzorgde. De sluiting geldt vond plaats op grond van een wet uit 1948, de ''Voorkoming van terrorisme-wet'', en geldt voor een jaar.
Politie en mensen van de Shin Bet (binnenlandse veiligheidsdienst) vieln het kantoor van de Gezondheidszorg Comités (Health Work Committees), namen de computers in beslag en verordonneerden dat twee leden van de staf zich voor ondervraging moesten melden bij een kantoor van de Shin Bet.
De ''Health Work Committees'' (HWC) is een niet- gouvernementele organisatie die in 1985 is opgericht om de Palestijnen onder de bezetting basale gezondheidszorg te leveren. De vestiging in Shu'afat verzorgde het programma voor scholen. Onder dat programma verzorgde de HWC sinds 1990 medische keuringen, preventieve tests, voorlichtingsprogramma's en vaccinaties voor leerlingen van ruim 62 scholen in Jeruzalem.

Optreden van Israel tegen de HWC is niet nieuws. In 2009 sloot Israel de vestiging van HWC in de Oude Stad van Jeruzalem, het Nidal Centrum, eveneens onder de wet op het tegengaan van terrorisme. Dit centrum moest toen drie jaar dicht.  Bovendien werd één van de leiders van HWC, Daoud Mohammed al-Ghoul, in december 2014 de toegang tot Jeruzalem en de Westoever ontzegd. De maatregel werd vorige week met vier maanden verlengd. De HWC zei dat de maatregel is uitgevaardigd in het kader van de constante respressie waaraan Israel de Palestijnse inwoners van Jeruzalem blootstelt. De HWC deed een beroep op mensenrechtenorganisaties en gezondheidsorganisaties om tussenbeide te komen.   

4 opmerkingen:

Elisabeth de Boer zei

Ik vraag me af wat de rechtvaardiging voor de link met het bevorderen van terrorisme is, ook bij de eerdere aanklacht. Weet je hier iets meer van?

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Ik heb me dat ook afgevraagd. Misschien is één van de leidende figuren van de HWC lid van een politieke organisatie? Het Volksfront bijvoorbeeld? Of misschien is er helemaal geen link en is dit gewoon routine om de Palestijnen de ''Israeli presence'' te laten voelen? Ik zou het niet weten.

Elisabeth de Boer zei

Ik heb nog een vraag die hier helemaal niet mee te maken heeft, en die jij ook misschien niet zult kunnen beantwoorden, maar het is iets wat me nog steeds bezig houdt: Wat is er uit de autopsie van die Jeruzalemse buschauffeur gekomen? (De mand die opgehangen gevonden werd in zijn bus. De vraag was of het zelfmoord was of niet.)
Indertijd werd gezegd dat er over een maand of 2 uitslagen van bloedonderzoek e.d. zouden komen, die misschien uitsluitsel zouden kunnen geven, maar ik heb er niets meer over kunnen vinden.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Wie het weet mag het zeggen. Ik heb er ook niets meer van gezien of gehoord
.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...