maandag 11 mei 2015

Israel stuurt ex-hongerstaker Samer Issawi alsnog 20 jaar naar de gevangenis
Medhat, Samer en Shireen Issawi (vlnr, foto Samidoun).

De Israelische militaire rechtbank in de nederzetting Ofer op de Westoever heeft zondag vijf Palestijnen, die in 2011 tijdens de massale ruil van gevangen Palestijnen voor de in Gaza gevangen korporaal Glad Shalit waren vrijgelaten, veroordeeld tot het uitzitten van de rest van hun originele straf. De vijf behoorden tot ongeveer 50 van deze ex-gevangenen die in de zomer van 2014 opnieuw waren opgepakt tijdens de massale Israelische arrestatiegolf de voorafging aan de inval in Gaza.   
Onder de vijf is ook Samer Issawi uit Jeruzalem, die in 2012 bekend werd doordat hij een soort wereldrecord hongerstaken vestigde. De andere veroordeelden waren Mahdi Assi uit Nablus, Khaled Makhamre en Nayef Shawamreh uit Hebron en Wa’el Abu Jalboush uit Jenin. Nog een zesde gevangene, Na’el al-Bargouti, kreeg  30 maanden. Hij was eveneens in 2011 uitgeruild. De in 2014 opnieuw gearresteerde ex-gevangenen zaten tot nu toe allemaal vast onder administratieve detentie -orders of gewoon, zonder dat er een aanklacht was ingediend.
Vooral de veroordeling van Issawi is zonder meer schokkend. Hij was aanvankelijk tot 30 jaar gevangenisstraf veroordeeld, waarvan hij tien jaar had uitgezeten toen hij in 2011 werd vrijgelaten. Hij werd in 2012 opnieuw opgepakt op grond van een militaire verordening die Israel tijdens de Shalit-ruil had uitgevaardigd, waarin was bepaald dat ex-gevangenen, die opnieuw werden opgepakt wegens een vergrijp waarop meer dan twee maanden stond, automatische hun hele oude gevangenisstraf moesten uitzitten.
Issawi werd opgepakt omdat hij zijn auto in reparatie gaf bij een reparateur in Ar-Ram. Hij zou daarmee in strijd hebben gehandeld met een verbod dat hij had gekregen om zich buiten de gemeentegrens van Jeruzalem te begeven. Een vreemde gang van zaken, want Ar-Ram ligt in een gebied dat Israel destijds heeft geannexeerd en bij Oost-Jeruzalem heeft gevoegd. Hij kreeg een zodanige straf dat hij nog voor de resterende 20 jaar achter de tralies zou moeten en ging vervolgens in hongerstaking die hij 266 dagen volhield, vermoedelijk een wereldrecord. Na die 266 dagen zwichtte Israel voor het risico dat hij zou overlijden, wat, omdat zijn verzet intussen wijd en zijd de aandacht had getrokken, voor veel voor Israel ongunstige publiciteit zou hebben gezorgd. Zijn straf werd hem toen kwijtgescholden. 
Maar als een pitbull hebben de Israeli's zich in de zaak vastgebeten. Issawi gaat dus nu alsnog voor 20 jaar de gevangenis is. En omdat zijn gezondheid nog niet helemaal van de lange staking van 2012 is hersteld, is het onwaarschijnlijk dat hij zich een herhaling kan veroorloven. Voor de familie Issawi is de situatie nogal dramatisch. Samers zus Shireen, die als Samers advocaat was opgetreden, is eveneens door de Israeli's opgepakt en zit sinds maart 2014 vast. Ook een Een broer, Medhat, zit gevangen. Een andere broer kreeg een hoge boete omdat het familiehuis, dat zijn zijn naam is geregistreerd, zoals bijna alle Palestijnse huizen in Oost-Jeruzalem is gebouwd zonder vergunning. Israel verleent nu eenmaal bijna nooit vergunningen aan Palestijnen.

2 opmerkingen:

Ben zei

Abu, Deze bijdrage toont aan dat het regime van Israël - dat ongenadig en compromisloos hard is jegens de Palestijnen - niet verandert. In tegendeel; met de nieuwe regering dat alle kenmerken vertoont van racisme en absolutisme, is een verergering in de lijn van verwachtingen. Denk aan de 'Jewish State' Bill, de NGO Bill. En verwacht ik dat de 'onafhankelijke' rechtelijke macht in de toekomst ook te maken krijgt van de extreem rechtse slag die de Israëlische politiek gaat maken.
Ik houd mij hart vast voor de toekomst van niet-Joodse inwoners binnen Israel (Baltimore-isering) en (Bantustan-isering ) in bezet gebied. En dit alles kennelijk met instemming van de meerderheid van Joods Israel.

Abu Pessoptimist zei

Ben,
De rechterlijke macht in Israel is allang ook een trendvolger van de steeds rechtsere en nationalistischer koers van opeenvolgende regeringen. Denk aan uitspraken over de toelaatbaarheid van nederzettingen, over het traject van de Muur en de recente uitspraken dat het geoorloofd is Palestijnse dorpen te slopen om op die plek Joodse nederzettingen te laten verrijzen.

Israel is begonnen met de evacuatie van Oost-Rafah in verband met een aanval

                                                              (Foto Ma'an News) Israel is maandag begonnen met het geven van opdrachten ...