vrijdag 1 mei 2015

Israel brengt 15 van de 75 in beslag genomen vissersbootjes terug naar Gaza


Israel heeft 15 visserboten van vissers in Gaza teruggegeven die het in de loop van de afgelopen jaren in beslag had genomen, zo heeft het Israelische leger donderdag meegedeeld. Een fotograaf van het persbureau AFP legde vast hoe een bootje uit Gaza de vrijgegeven scheepjes naar de kust van Gaza sleepte. Een woordvoerder van de vakbond van vissers in Gaza zei blij te zijn met het teruggeven van de 15 scheepjes. Maar hij voegde eraan toe dat hij de andere 60, die Israel nog heeft, ook graag terug zou willen hebben.
In Jeruzalem stelde een rechtbank intussen een 19-jarige Israeli en twee minderjarigen in staat van beschuldiging wegens aanvallen op Palestijnen en hun eigendommen. De drie zijn afkomstig uit de nederzetting Bat Ayin, zo meldden de Israelische media.
De drie worden ervan beschuldigd een Palestijn te hebben mishandeld die goederen kwam brengen in de nederzetting en een soldaat te hebben geslagen die hem te hulp kwam. Ook zouden zij diverse prijskaart-aanvallen hebben uitgevoerd, waaronder het omhakken van 35 olijfbomen in een boomgaard (schade ongeveer 8.000 euro). De politie kwam hen op het spoor bij het onderzoek naar een tipgever van de geheime dienst Shin Bet uit de nederzetting, die in plaats van de Shin Bet te tippen, gegevens over onderzoek en acties van de politie bleek te hebben doorgegeven aan andere bewoners van nederzettingen.
Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken gaf in zijn landenrapport over 2013 een aantal van 399 aanvallen van kolonisten op Palestijnen en hun eigendommen.In het Amerikaans rapport werd gemeld dat deze prijskaart aanvallen in veruit de meeste gevallen onbestraft zijn gebleven. Maar intussen zijn dan toch wat prijskaart aanvallers voor de rechter verschenen. Zo werden in december 2014 twee kolonisten veroordeeld tot 30 maanden cel wegens het in brand steken van auto's van Palestijnen.En eerder deze maand accepteerde een rechtbank een plea bargain (strafvermindering in ruil voor een schuldbekentenis) van vier Joodse tieners in Hebron die een café lieten afbranden.
Soldier knocks over a photojournalist in Nabi Saleh, April 24, 2015.
Fotografen worden bekogeld (voor de video en de beschrijving klik hier)

In het leger werden deze week straffen uitgedeeld aan twee militairen die twee persfotografen hebben mishandeld. Die mishandeling vond plaats tijdens de traditionele vrijdagse demonstratie tegen de '' Muur'' in het dorp Nabi Saleh. De fotografen, één van het persbureau AFP en de andere van ActiveStills, werden tegen de grond geduwd en met stenen bekogeld. Ze raakten hierbij gewond. Een andere fotograaf van ActiveStills maakte een video en na het bestuderen daarvan besloot de dienstdoende commandant van de Kfir Brigade, waartoe de militairen die dit gedaan hadden behoorden, straffen op te leggen. De twee bleken offficieren te zijn, één een plaatsvervangend compagniescommandant en de ander een pelotonscommandant. De één kreeg 14 dagen militair arrest, en de ander kreeg een verbod om in de komende 30 dagen zijn basis te verlaten.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...