zaterdag 23 mei 2015

BDS-Egypte start campagne tegen Franse telecomgigant Orange


Persconferentie 23 mei 2015 van BDS-Egypte in het gebouw van de Egyptische Democratische Sociale Partij.

De Egyptische BDS-beweging (Boycott, Divestment and Sanctions- beweging) heeft zaterdag een boycot gelanceerd van de Franse telecom-maatschappij Orange. Orange is sinds het de belangen overname van de Egyptische miljardair Naguib Sawiris vrijwel volledig eigenaar van de Egyptische mobiele telefonie gigant Mobinil. Het bezit bezit 98,92% van de aandelen Mobinil.
Orange tekende echter in 1998 ook een licentie-overeenkomst met de Israelische onderneming Partner Communications Ltd, waarbij Partner de naam Orange gebruikt in ruil voor een aandeel in de inkomsten. Partner is actief in de bezette gebieden, onder meer via het bouwen van communicatie torens op de Westoever en de Golan-hoogvlakte die de kolonisten ten goede komen. Verder was Orange betrokken bij de bloedige laatste veldtocht tegen Gaza in de zomer van 2014.

Orange in actie ten bate van de troepen die in 2014 Gaza waren binnengevallen. (Via Electronic Intifada)
Orange had twee legereenheden geadopteerd, de ''Ezuz'' pantsereenheid en de ''Shachar'' zoek- en reddingseenheid. Onder meer leverde Orange tijdens de veldtocht mobiele communicatie-eenheden die de soldaten in de gelegenheid stelde hun telefoons en andere communicatie-apparatuur op te laden en gratis 24-uur in contact te blijven met het 'thuisfront'. Van de twee units was de Ezuz-eenheid betrokken bij acties waarbij grote verwoestingen werden aangericht en veel (burger) slachtoffers vielen, namelijk in Deir al-Balagh, bij de vrijwel totale vernieting van het dorp Khuzaa bij Khan Younis en bij de reactie van het Israelische leger op de ontvoering van de soldaat Hadar Golding in Rafah, waarbij de woonwijk waar dat gebeurde vrijwel geheel werd weggevaagd.  Ook leverde Orange gratis ''tablets'' aan gewonde soldaten om hun verblijf in het ziekenhuis te veraangenamen. 
BDS-Egypte zegt een boycot van Mobinil (=Orange) te beginnen die zal aanhouden tot Orange zijn werkzaamheden in Israel heeft gestaakt. BDS-Egypte heeft ook contact gezocht met de Franse BDS-beweging, die eveneens in het geweer is gekomen tegen Orange.
De Egyptische BDS-beweging is tamelijk nieuw. Zij werd gelanceerd in april met steun van tien politieke partijen, 15 studentenbonden, een aantal vakbonden, waaronder die van de journalisten, en van onafhankelijke kunstenaars en media-personalities. 
Veel Isarelische prodcuten zullen er niet vinden zijn in de Egyptische winkels. Vandar dat de primaire doelen van BDS-Egypte zijn: De kwestie Palestina weer volop op de agenda plaatsen, elke vorm  van normalisatie met Israel tegengaan, zionistische activiteiten/netwerken in Egypte aan de kaak stellen, druk uitoefenen op Egyptische en internationale bedrijven om hun investeringen in Israel terug te halen, en Israelische leiders die misdaden jegens de Arabische bevolking op hun geweten hebben voor de rechter brengen.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...