maandag 18 mei 2015

De ''Dag van Jeruzalem'' als symbool van de verdeeldheid van de stad

Zondag was de ''Dag van Jerulzem'', de dag waarop d verovering van het ooselijke stadsdeel door Isarel, nu 48 jaar gelden wordt gevoerd. De dag heet een dag te zin waarop ''hereniging'' van Jeruzlem wordt geverd. in werkelijkheid vinden er jaarlijks demonstaties plast waardor de verdeeldheid nog eens temeer wordt onderstreept.
Groepen jongeren met Israelische vlaggen, deels aangevoerd met bussen uit nederzettingen op de Westoever, trekken dan zingend, brallend, en  ''Dood aan de Arabieren'' roepend door de Arabische "Óude Stad''. Winkeliers is van tevoren gezegd dat ze hun winkels moeten sluiten en Palestijnen is verteld dat ze uit de buurt moeten blijven.

Zoals elk jaar  werden er arrestaties verrihct (zowel Palestijnen als Joden) en vielen er gewonden.
 Gelukkig waren er ook Israeli's die tegen  het racistische vlagvertoon protesteerden.  (Foto's Activestills.org).
Israel heeft na 1967 het oostelijke deel van Jeruzalem plus een aantal dorpen en 63 vierkante kilometer land van de Westoever bij West-Jeruzalem getrokken en - in strijd met het internationale recht - geannexeerd. De Palestijnse ingezetenen van Jeruzalem hebben sindsdien de status van ''inwoners''. Ze betalen net zoveel belasting als de Israeli's maar krijgen er op het gebied van voorzieningen als onderwijs, gezondheid, gemeentelijke voorzieningen en inrichting van de stad, veel minder voor terug. Ze krijgen vrijwel nooit vergunningen om te bouwen, maar dreigen hun status van inwoner te verliezen als ze gedreven door woningnood buiten de gemeente gaan wonen, als ze te lang wegblijven voor studie in het buitenland, of als ze politiek geien iets doen wat Israel niet bevalt. Sinds 1967 verloren zo 14,416 Palestijnen hun status als inwoner van Jeruzalem, volgens een bekendmaking van de Israelische mensenrechtenorganisatie Hamoked. Het afgelopen jaar 2014 trof dat lot 107 Palestijnen uit Oost-Jeruzalem, onder wie 56 vrouwen en 12 kinderen.

1 opmerking:

Anoniem zei

Misschien toch eens wat verslagen sturen aan de EO en opperrabbijn Jacobs. Weet niet of ze dit dan wel geloven maar het is het proberen waard.
gr. Jose

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...