vrijdag 15 mei 2015

Regering Netanyahu IV treedt aan na chaotische stoelendans om ministersposten

Prime Minister Benjamin Netanyahu presents his new cabinet at a swearing-in ceremony in the Knesset on Thursday, May 14, 2015. (photo credit: Knesset spokesperson)Israel heeft weer een nieuwe regering. De uit 20 ministers bestaande regering Netanyahu IV werd donderdagavond laat door het parlement goedgekeurd met 61-39 stemmen.Dat gebeurde tijdens een chaotische zitting en na een dag waarin Netanyahu te kapen had gehad met talloze problemen rond de benoeming van ministers. De inhuldiging van de regering, die om 7 uur 'avonds was gepland, moest twee uur worden uitgesteld. President Rivlin, die op d afgesproken tijd bij de Knesset arriveerde, moet weer terug naar huis om twee uur later weer terug te keren. De traditionele foto van het nieuwe kabinet is nog niet genomen, want dat moest worden uitgesteld tot volgende week. Ook is de eerste kabinetszitting van komende zondag afgezegd.
Een bonte rij van would-be Likud ministers weigerde donderdag de posten die Netanyahu hen aanbood.
Voormalig minister van Binnenlandse Zaken Gilad Erdal, nummer twee op de kieslijst van Likud na Netanyahu, weigerde de post van minister van Veiligheid die Netanyahu hem aanbood. Hij had Buitenlandse Zaken willen hebben, maar Netanyahu hield die voorlopig zelf, om de post te kunnen gebruiken als een lokkertje om nog een andere partij, liefst de Zionistische Unie van Herzog en Livni, binnen te halen en zo de uiterst smalle basis van zijn kabinet te verbreden. Om dezelfde reden hield Netanyahu ook de post Communicatie in eigen handen. Erdal bleef uiteindelijk helemaal buiten de regering. Hij nam ook niet deel aan het Knesset-debat maar kwam wel van huis toen er voor de goedkeuring van de regering moest worden gestemd.
 Minister van Binnenlandse Zaken Silvan Shalom weigerde aanvankelijk eveneens zijn post (ook hij had Buitenlandse Zaken gewild), en hetzelfde gold voor Miri Regev die niet blij was met Cultuur en Sport (ze had Sociale Zaken willen hebben, maar die post ging naar Haim Katz), Gila Gamliel die werd afgescheept met de portefeuille Emancipatie van minderheden,en Pensioenen en Tzach Hanegbi, die voorzitter van de Knesset-commissie van Buitenlandse Zaken en Defensie werd gemaakt, maar slechts een ministerschap zonder Portefeuille kreeg. Ze bonden echter later allemaal in.
Ayoub Kara, het enige Arabische Likud-parlementslid (hij behoort tot de Druzische gemeenschap), die had gedreigd op te stappen als hij geen ministerspost kreeg, werd staatssecretaris in het Bureau van de premier, belast met Regionale Ontwikkeling, Hij werd overigens tijdens het Knessetdebat met pijn in de borst naar een ziekenhuis afgevoerd, maar was op tijd weer terug voor de stemming. Avi Dichter, een oud-chef van de inlichtingendienst, weigerde het aanbod om staatssecretaris van Veiligheid te worden.''
Hotovely Advocates One State, Equal Rights
Hotovely
Danny Danon, een van de coming men in likud, kreeg Wetenschap en Ruimtevaart, minister van Transport Yisrael Katz bleef wat hij was maar kreeg Inlichtingen erbij, Moshe Ya'alon blijft op Defensie, Yuval Steinitz gaat van Financiën naar Infrastructuur en Energie, Yariv Levin blijft op Toerisme en Openbare veiligheid. Benny Begin en Ofir Akunis werden ministers zonder portefeuille en Tzipi Hotovely, die voor een één staats-oplossing is, sterke banden met de nederzettingen heeft en voor het recht van Joden is om te bidden op de Tempelberg, wordt staatssecretaris van Buitenlandse Zaken.
Ayelet Shaked
Shaked (AFP)
Eerder was al bekend, dat de rechts-radicale Ayelet Shaked, van ''Het Joodse Huis'', die de macht van het hooggerechts wil inpren, Joodse waarde boven democratie stekt en alle Paestijnen als ''de vijand'' ziet, minister van Justitie wordt, dat Naftali Bennett, de leider van ''Het Joodse Huis'' naar Onderwijs gaat en dat Moshe Kahlon, de leider van Kulanu (Wij allemaal) minister van Financiën zou worden.
In zijn speech gaf Netanyahu de schuld voor de moeilijkheden aan het systeem dat volgens hem leidt tot exorbitante eisen van coalitiepartners. Hij pleitte ervoor het te wijzigen. Netanyahu wendde zich ook tot Isaac Herzog van de Zionistische Unie met een pleidooi om toe te reden tot de regering. Maar Herzog wees dat in een felle speech van de hand. Hij bespotte Netanyahu die de wereld wil vertellen hoe ze met Iran moeten onderhandelen, terwijl hij niet eens zijn eigen coalitieonderhandelingen tot een goed einde kan brengen. ''Dit is niet de regering die het volk wilde,'' zei Herzog. “Uw partners hebben u bedrogen. Wat u geschapen hebt is een circus. Uw mentors Ze’ev Jabotinsky en Menachem Begin zouden zich over u hebben geschaamd. Uw manier van doen is niet de mijne. Mijn manier is de manier waarop de Arbeidersbeweging dit land heeft gesticht. Geef het ministerie van Buitenlandse Zaken maar aan één van uw eigen parlementsleden. Geen enkele verstandige leider zal zich bij uw circus voegen.''
Het was niet de enige domper voor Netanyahu tijdens het debat. Toen hij zei dat zijn regering naar vrede zou streven, begonnen leden van de oppositie luidkeels te lachen. En Arabische leden van de Knesset lieten tijdens het debat een bandje horen van Netanyahu die op 17 maart, de verkiezingsdag, waarschuwde dat ''hordes Arabieren aan het stemmen waren''. Zij werden de zaal uitgestuurd.

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...