woensdag 27 mei 2015

O jee, Menachem Begin was een terrorist

Page describing Menachem Begin as a terrorist
'' Menachem Begin terrorist en vredesstichter''.....vredesstichter??

Wat vervelend nou toch allemaal. De 16-jarige Barak Gorani, een oppassende jongen die op het Joodse Maimonides Lyceum in Amsterdam zit en zichzelf omschrijft als een ''Israeliesche patriot'', las in zijn geschiedenisboek dat de vroegere premier Menachem Begin een terrorist was geweest die het King David Hotel in Jeruzalem opblies (91 doden) en dat zijn milities Palestijnen hadden vermoord. Verder stond er een foto in uit het jaar 2000 van een jongen die een steen gooide naar een Israelische tank met als onderschrift dat deze jongen korte tijd later bij een dergelijke actie was gedood. Ook stond er in het boek dat de gebieden die Israel in 1967  veroverde, te weten de Golan-hoogvlakte, de Westoever, Oost-Jeruzalem, Gaza en de Sinai, werden gezien als ''bezette gebieden''.
Barak was hierdoor geschokt. Hij ging naar de geschiedenisjuf die zei dat er inderdaad veel fouten in het boek stonden, maar dat het nu eenmaal een verplicht leerboek (?) was.
Barak ging daarna naar zijn vader, die zich boos afvroeg waarom er een foto uit 2000 bij de tekst stond (''alsof Israeli's nog steeds Palestijnen doden die daardoor niet terug kunnen'') en die daarom naar de Israelische ambassadeur ging. En die ging klagen. Wat die was het eens met de vader van Barak dat diens zoon niet kan worden gedwongen dit soort dingen te leren voor zijn examens. Of zoiets.
Godsamme, wat een flauwe kul. Wat een treurige domheden. Hier hebben we dus te maken met een zoon, een juf, een vader en een ambassadeur die allemaal niet weten dat Begin een terrorist was en daarom ook jarenlang niet Engeland in kon omdat hij dan zou worden gearresteerd. Die niet weten dat de bezette gebieden bezet zijn (of dat niet willen weten) en die niet weten (willen weten) dat Israel wel degelijk nog heel regelmatig Palestijnen doodt, vorig jaar nog 2.231 mensen in Gaza en 58 op de Westoever, om precies te zijn. Sinds 2000 was het aantal tot nu toe zelfs iets in de orde van 13.000 mensen.
In plaats van blij te zijn dat Begin, die niet zomaar Palestijnen doodde maar wiens naam voor eeuwig verbonden zal zijn aan het uitmoorden van een heel dorp (Deir Yassin), een ''vredesstichter'' wordt genoemd - wat hij niet was, hij kreeg het op een presenteerblaadje aangeboden doordat Anwar Sadat van Egypte in november 1977 naar Jeruzalem toog - gaan ze klagen. Wat is het volgende dat we kunnen verwachten? Dat ze gaan eisen dat we het noemen van de nakba in Nederland strafbaar stellen? De stichting van Israel tot nationale Nederlandse feestdag uitroepen? De boeken van de Israelische New Historians Pappé, Shlaim, Morris c.s. die naplozen hoe de wording van Isarel echt in zijn werk ging, in het openbaar verbranden? Wat een treurige chotspe. Laat ze godverdomme eens hun eigen geschiedenis gaan leren. ECHT gaan leren en niet de tendentieuze en racistische rotzooi die in hun eigen onderwijsboekjes staat. Trouwens, als ik de Nederlandse onderwijsinspectie was, zou ik die geschiedenisjuf van het Maimonides eens uitnodigen voor een stevig gesprek.    

10 opmerkingen:

Frank zei

En de onderwijsinspectie verliest de discussie aangezien jouw geciteerde 'schrijvers' niets anders zijn dan leugenaars. Zelf schreef je hier op het blog eens dat figuren als Morris als zij de geschiedenis niet kennen vrij zijn om hier op hun eigen manier, dus subjectief invulling aan te geven en dat dat niets met geschiedvervalsing heeft te maken.
Behalve dat Begin terrorist wordt genoemd staat er regelrechte onzin in het boek en wordt over de oprichting van Israël niets gezegd.
Linksmensen, leugens en antisemitisme horen bij elkaar dat is weer duidelijk.

Abu Pessoptimist zei

Frank,
Zo, schreef ik dat iedere historicus maar wat mag schrijven als hij niet weet hoe het zit? Interessant, misschien kan je even aangeven WAAR ik dat heb gedaan? Klinkt me namelijk meer in de oren als een bekend, maar totaal loos verwijt dat nog wel eens door rechtse hardliners wordt gemaakt aan het adres van Pappé.
Inderdaad is dat lesboek summier over de oprichting van Israel (ik heb intussen ook gelezen wat het CIDI ervan vindt). De vraag is hoe erg dat is. Jammer misschien dat er niet eén regel wordt gewijd aan de etnische zuivering van Palestina. Maar in ieder geval staat er gelukkig niet de crap in dat Israel zich in 1948 moest verweren tegen een overmacht, zoals Elise Friedman van het CIDI blijkbaar nog steeds denkt. Zionistische sprookjes zijn blijkbaar onuitroeibaar.

Unknown zei

Begin was in terrorist, zo zag Engeland hem in de jaren '40. Wie met een bom een hotel opblaast mag je toch best een terrorist noemen? Waren onze politici maar wat heldhaftiger. Lach dit soort israelische-rechtsjoodse kritiek in het gezicht uit. De zaak is te belachelijk voor woorden.

Elisabeth de Boer zei

Men hoeft niet te klagen over het beeld van Israelische leiders in Nederland hoor: Er zijn in Nederland een Ben Goerionstraat in Utrecht, Delft, Rotterdam en Zuidland, verder een Ben Goerionpad in Oud-Beijerland en een Ben Goerionplein in Scherpenzeel.
Bij het tellen van de Golda Meirstraten in Nederland ben ik maar gestopt.

Abu Pessoptimist zei

Elisabeth,
Nou je over die straten begint, bedenk ik ineens dat het probleem kan zijn dat de grootste, belangrijkste vierbaans rondweg in Jeruzalem naar Menachem Begin is genoemd. Bij 16-jarigen, maar blijkbaar ook bij vaders, ambassadeurs en geschiedenisjuffen, veroorzaakt dat wellicht een cognitieve dissonantie, een vierbaansweg die is genoemd naar een terrorist.

Elisabeth de Boer zei

Maar je weet Abu: Die vreselijke Palestijnen geven zomaar uitkeringen aan weduwen en vrouwen en kinderen van terroristen die gedood zijn of in de gevangenis zitten... Daar is een vierbaansweg niets bij. (Toch?)

Unknown zei

Zou de Nederlandse ambassadeur in Israël zich ook zo mogen inmengen in de binnenlandse aangelegenheden van dat land?

Gennadi zei

Inderdaad, Boudewijn. Als Israelische autoriteiten of andere instellingen zou zich schuldig maken aan het verspreiden van de leugens over de Nederlandse politicus, dan MOET de Nederlandse ambassadeur in Israel hard er op reageren.

Martijn zei

NRC.next checkt de bewering dat Begin een terrorist en een vredesstichter was. Conclusie: ‘Wij beoordelen de bewering als waar.’

Zie http://www.nrc.nl/next/van/2015/juni/02/premier-begin-van-israel-was-een-terrorist-en-een-1500969

Martijn zei

Een interessante toevoeging aan dit debat is een analyse van het gewraakte lesboek door Jaap Bosma. Zie http://www.joop.nl/opinies/detail/artikel/32474_noordhoff_vertelt_israels_verhaal/

Zijn introductie van de analyse luidt als volgt:
“Het lesboek waar Israël zich zo druk over maakt omdat het onjuiste en anti-Israëlische passages zou bevatten vertelt in werkelijkheid juist grotendeels het Israëlische verhaal. Dit verhaal dient vooral ter rechtvaardiging en verdoezeling van het onrecht dat de Palestijnen aangedaan werd (en wordt) bij het Joods maken van het Bijbelse “Land van Israël”.”

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...