vrijdag 8 mei 2015

Kersverse Israelische regering kondigt bouw 900 huizen in Oost-Jeruzalem aan

Ramat Shlomo
 Ramat Shlomo (Getty)

Israel heeft de bouw goedgekeurd van 900 nieuwe woningen in Ramat Shlomo, een orthodoxe nederzetting (wijk) in de agglomeratie Oost-Jeruzalem. Dat gebeurde op dezelfde dag dat Likud-leider Benjamin Netanyahu erin was geslaagd een nieuwe regeringscoalitie te formeren van rechtse ren religieuze partijen.
De beslissing werd woensdag genomen door de Commissie voor Planning van de gemeente Jeruzalem, zo meldde de woordvoerster van de NGO Vrede Nu, Hagit Ofran, aan het persbureau AFP.  Het plan voor de 900 woningen in Ramat Shlomo was overigens al ouder. In maart 2010, maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken een plan bekend voor de bouw van 1.600 woningen in Ramat Shlomo. Dat veroorzaakte toen een relletje tussen Israel en de VS, omdat de bekendmaking samenviel met het bezoek van vice-president Joe Biden aan Israel.
In november 2013 werd het plan in een volgende fase voorlopig goedgekeurd, maar de bouw werd opgehouden, omdat de Commissie voor Planning vond dat er eerst wegen moesten worden aangelegd. Volgens Hagit Ofran van Vrede Nu is het plan om 900 woningen te gaan bouwen echter nu goedgekeurd zonder dat die wegen er al zijn.

De VS drukten hun teleurstelling uit. Woordvoerder Jeff Rathke van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zei:: “Dit si een teleurstellende ontwikkeling nu de nieuwe Israelische regering is aangekondigd - we zijn er verontrust over. Wat we van de nieuwe regering willen zien is bereidheid om te werken aan de twee-statenoplossing. Bouwen in Oost-Jeruzalem is schadelijk en onverenigbaar met werken aan een de twee-staten oplossing.” 
Oost-Jeruzalem is het zes vierkante kilometer grote oostelijke gedeelte van Jeruzalem, dat in 1967 door Israel werd veroverd en met 63 vierkante kilometer gebied van de Westoever werd uitgebreid om vervolgens door Israel te worden geannexeerd. De annexatie is door de rest van de wereld niet erkend. De teleurstelling die de VS over de bouwplannen uitspraken is overigens een ritueel zonder betekenis. In Oost-Jeruzalem zijn sinds 1967 zo'n 250.000 Joden in nieuwe woningen gehuisvest. De VS heeft daar steeds met teleurstelling op gereageerd zonder dat het ooit gevolgen had.  

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...