woensdag 12 april 2017

Kolonisten en leger vernielen 250 olijfbomen in door Israel bezet gebied

De omgehakte bomen van Mikhmash (Foto genomen door bewoners, via Haaretz)

Palestijnse inwoner van de plaats Mikhmash hebben gemeld dat kolonisten ongeveer 100 olijfbomen hebben omgehakt. De schade werd donderdag ontdekt en is doorgegeven aan de mensenrechtenorganisatie Yesh Din. Mikhmash ligt ten oosten van de stad Ranallah. De nederzetting 
Ma'aleh Mikhmash ligt er pal naast.
Tientallen kruinen van de bomen zijn losgezaagd en liggen (zie de foto) naast de stompen. Yesh Din is een organisatie die probeert in dit soort gevallen recht te krijgen. In 97 procent van de gevallen gebeurt er echter met deze klachten helemaal niets.
De schade in Mikhmash staat niet op zichzelf. In Wadi Qana (de vallei van de Qana) in het district Salfit in het midden van de Westoever werden op 3 april 150 bomen vernield. In dit geval was de schuldige het Israelische leger. Een inwoner zei dat ongeveer 135 bomen van tussen de twee en vier jaar oud waren weggehaald en dat ook een 40 meter lange muur was vernietigd.

Een woordvoerder van de ''Coordinator of Government Activites in te Territories'' (COGAT, de militaire organisatie die de Israelische politiek in de bezette gebieden coördineert) zei echter dat het ging om 150 bomen. Ze waren ''illegaal'' geplant in het natuurreservaat van de Qana rvier'', volgens de woordvoerder.  Het weghalen van de bomen gebeurde  ''omdat zij het uitzicht op het natuurreservaat en de waarde ervan belemmerden''.
Israel heeft Wadi Qana, vroeger behalve een vallei ook een dorpje bij Deir Istiyya, eenzijdig als natuurreservaat aangemerkt. Het is nu gebied waar door Palestijnen  niet meer gebouwd of verbouwd mag worden. In 2015 schreef ik er het volgende over: 
Het verhaal van Wadi Qana is een groot drama. Het dorpje heeft het ongeluk dat het is omringd door niet minder dan negen Joodse nederzettingen. Het ligt aan een stroom, de Qana, en het gebied is sprookjesachtig mooi. Maar Israel heeft het wegens zijn schoonheid, en omdat het rijk is aan water met een riviertje en meerdere bronnen, tot natuurgebied bestempeld. Tot 1986 woonden er 350 mensen, die zijn door de bezetters verjaagd. Nu staan nog vijf Palestijnse huizen en er mag niet meer bijgebouwd worden. Veel land wordt bewerkt door boeren uit  het buurdorp Dir Ishtiya, maar ook de landbouw wordt sterk teruggedrongen,. Vroeger werden er vooral sinaasappels geoogst, maar omdat de Israelische watermaatschappij Mekorot veel water wegpompt, zijn de bewoners voor een groot deel overgaan op olijfbomen. Dat wordt nu flink tegengegaan. In mei 2012 werden 1.200 olijfbomen van de dorpelingen gerooid. In januari 2014 waren er nog eens ruim 1.000 aan de beurt. En nu (in 2015) dus weer 120.
Inmiddels is het 2017. Wordt vervolgd....

 
Het riviertje de Qana

Geen opmerkingen:

Het-staakt-het-vuren hout voorlopig stand

  Een groot deel van de inwoners van Gaza is op weg naar huis. Dat is meestal een hoop puin, en vaak is het moeilijk om zelfs de juiste hoop...