woensdag 26 april 2017

Neefje van bij Huwwara checkpoint neergeschoten jongen een dag later eveneens neergeschoten

 Het wrak van een door kolonisten aangestoken auto in Huwwara (zie hieronder).

Israelische soldaten hebben woensdag opnieuw een jongen neergeschoten bij het Huwwara checkpoint ten zuiden van Nablus. Palestijnen identificeerden hem als de 16-jarige Saleh Omar Saleh uit het vluchtelingenkamp Balata. Hij is een neef van de 17-jarige Amjad Maher Jaafar, die een dag eerder werd neergeschoten op dezelfde plek 
Ook van Saleh is de toestand kritiek. Hij werd naar hetzelfde ziekenhuis, het Rabin Medisch Centrum  in Petah Tikva, gebracht, waar zijn neefje ook verblijft. Volgens de krant Haaretz zeiden Israelische soldaten dat de jongen met een mes op hen toerende en dat zij toen het vuur openden. Bij  Amjad werd een dag eerder hetzelfde verhaal verteld. Plaatselijke Palestijnen zeiden toen dat de jongen met een schooltas op zijn rug door het checkpoint wilde gaan.
Woensdagochtend werd in Huwwara ook het uitgebrande wrak gevonden van een auto, die eigendom was van Mustafa al-Damidi uit Huwwara. De auto stond geparkeerd bij een autowasstation. Volgens Ghassan Daghlas, de man die voor de Palestijnse Autoriteit de activiteiten van de kolonisten in het Noorden van de Westoever volgt, was op bewakingscamera's te zien dat de auto 's nachts in brand was gestoken door kolonisten. De nederzetting Yitzhar ligt op enkele honderden meters van Huwwara. Volgens Luba al Samri, woordvoerster van de Israelische politie, was de politie op de hoogte en werd de zaak onderzocht. (Het dossier zal vermoedelijk eindigen op de stapel van de vele honderden nimmer opgeloste zaken. De Israelische mensrechtenorganisatie Yesh Din heeft bijgehouden dat al jaren lang in ongeveer 3 procent van dit soort klachten ook daadwerkelijk een vervolging wordt ingesteld).
In Gaza overleed dinsdag het vijfjarige meisje Aya Ghaleb Abu Mitleq, uit Abasan al-Kabira, ten oosten van Khan Younis. Zij leed een stoornis van haar metabolisme. De mensenrechtenorganisatie Al-Mezan meldde dat haar dood mede het gevolg was van herhaalde weigeringen van Israel om haar en haar ouders vergunning te geven om te reizen naar afspraken die zij had met Israelische ziekenhuizen. Volgens al Mezan was de dood van Aya al het derde soortgelijke geval dit jaar. Israel geeft slechts in 20 percent van dit soort verzoeken een positief antwoord, aldus de organisatie. Hetzelfde was overigens het geval in het eerste kwart van 2016.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...