donderdag 27 april 2017

Palestijnse Autoriteit doet het licht uit in Gaza

De Palestijnse Autoriteit (PA) heeft Israel donderdag laten weten dat zij, met onmiddellijke ingang, niet meer zal betalen voor de elektriciteit die Israel aan Gaza levert. Israel leverde Gaza tot nu toe 125 megawatt, zo'n 30 procent  van de benodigde hoeveelheid, tegen een prijs van zo'n 8 miljoen euro per maand.
De centrale van Gaza was al eerder uitgevallen, omdat de regering van Hamas niet in staat was de belasting op te brengen die de PA bovenop de prijs van de diesel in rekening bracht. Een overbruggingsperiode waarin Turkije en Qatar de levering van diesel betaalden is intussen geëindigd. Gaza kreeg tot voor kort ook nog wat elektriciteit uit Egypte, zo'n 10 procent van de behoefte, maar de hoogspanningskabels die die stroom leverden zijn onlangs in het ongerede geraakt.
De maatregel van de PA is de jongste stap in een offensief  dat de PA onlangs tegen Hamas heeft geopend. Het bepaalde onlangs dat het employees in Gaza, die na de machtsovername door Hamas nog steeds in dienste van de PA waren gebleven, 30 procent op hun  salaris gekort worden Dat leidde tot grote protestdemonstraties. Vervolgens deed de PA een beroep op Hamas om de macht over te dragen aan de PA. Dat weigerde Hamas.  Waarop de PA dus het licht uitdeed. Dit verhaal wordt ongetwijfeld vervolgd.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...