maandag 24 april 2017

Israelische justitie seponeert zaak wegens schieten op op de grond liggende meisjes


De Israelische justitie heeft weer een zaak gesloten: een niet genoemde politieofficier gaat vrijuit ''wegens gebrek aan bewijs'', in een zaak waarbij hij twee op de grond liggende meisjes beschoot. Een van de twee, de 14 jarige Hadil Wajih Awwad overleed. Het andere meisje, haar toen 16 jarige nichtje Nurhan Awwad, raakte zwaar gewond.
Aan de schietpartij ging vooraf dat de twee meisjes, uit het Qalaniya kamp bij Jeruzalem, op de Mahane Yehuda markt in Jeruzalem voorbijgangers aanvielen met een schaartje. Een 70 jarige man raakte lichtgewond.  Beide meisjes werden door een gewapende voorbijganger neergeschoten. De toevallig passerende ongenoemde politieman, stopte zijn auto, stapte uit en loste vervolgens een paar schoten op beide op de grond liggende meisjes. Nurhan, die door twee kogels werd getroffen in de buik, werd een jaar later, toen zij 17 was, veroordeeld tot 13,5 jaar gevangenisstraf en een boete van omgerekend 6.000 euro wegens poging tot moord. Van de actie van de anonieme politieman is hier een video opname te zien). 
De meisjes zouden, volgens Haaretz een wraakactie hebben willen uitvoeren voor de dood van de broer van de 14 jarige Hadil. Dat was de 28 jarige Mahmoud Wajih Awwad, die acht maanden nadat hij bij een botsing met het leger in het Qalandiya kamp aan het hoofd werd getroffen door een zogenoemde ''rubberkogel'', in november 2013 was overleden. 
De politie vond aanvankelijk vervolging van de anonieme politieman niet nodig. Het ministerie van Justitie kwam er echter later op terug en ondervroeg hem alsnog. Uiteindelijk werd hij alleen vervolgd voor het schieten op het oudere gewonde meisje, en niet op haar dode nichtje. De politieman verklaarde dat hij had ''gevreesd voor zijn leven en dat van anderen'' en had geschoten omdat hij dacht dat ''het gevaar nog niet voorbij was''. Justitie vond dat ''redelijk'', gezien de snelheid waarmee alles zich had afgespeeld en seponeerde de zaak.  

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...