zondag 16 april 2017

Bericht van een Hamas conferentie die niet van Hamas bleek te zijn

Abou Jahjah spreekt in De Doelen.  

Ik weet niet of de 15e Europese Palestijnse conferentie in Rotterdam achteraf gezien geslaagd kan worden genoemd. Er was een grote opkomst van duizenden mensen, er waren voor zover ik dat heb kunnen zien, geanimeerde discussies (fora) in de Grote Zaal van de Doelen (ik was voor een deel getuige van een forum over de rol van de Palestijnse Autoriteit). Er was volop eten en drinken. Er waren tientallen stands van organisaties uit binnen en buitenland. Er was een kindercreche waar tientallen kinderen op een groot springkussen rondsprongen. En natuurlijk was het een uitermate geslaagde gelegenheid voor oude kennissen om elkaar weer te zien.  Omhelzingen, enthousiaste tweegesprekken of groepsconversaties, en ''ge netwerk''. Sociaal gezien was het denk ik, wel degelijk een groot succes.
Wat minder geslaagd was, was dat de organisatie volstrekt chaotisch was te noemen. Er was nergens een duidelijk programma te vinden. Niet in het Engels of Nederlands, en zelfs niet in het Arabisch. Ook waren er, voor zover ik weet, nauwelijks of niet mensen met grote namen aanwezig. Nu was dat laatste voor een belangrijk deel, zeker voor wat de programmadelen in het Engels betreft, te wijten aan het nieuws dat hardnekkig in de Nederlandse media was gaan rondzingen, dat we hier te maken hadden met een ''Hamas conferentie''. Nederlandse en Euro parlementariërs die waren uitgenodigd hadden het laten afweten. DENK parlementariër Kuzu was één van de weinigen die zijn gezicht liet zien, maar ook DENK had, net als andere organisaties geweigerd te spreken uit angst dat ze zouden worden geassocieerd met ''een terroristische organisatie''. De pers was, waarschijnlijk om dezelfde reden, eveneens maar thuisgebleven.
Nu weet ik niet of je een organisatie als Hamas, die al een kleine tien jaar geleden haar verzet tegen een twee statenoplossing liet varen, nog wel een ''terroristische organisatie'' kan en mag noemen.
Maar los daarvan, hoezo was dit eigenlijk een conferentie van Hamas? Er waren absoluut wel een paar mannen met baarden aanwezig, maar ze waren een onbeduidende en misschien niet eens streng islamitische minderheid. Er was geen propaganda voor Hamas, er waren geen kopstukken van Hamas. Er was gewoon  helemaal niets, en dan ook helemaal niets te zien van Hamas. Eén of andere idioot, een zekere Carel Brendel, die heel lang geleden nog eens een collega van me is geweest bij Het Parool (ik geloof dat hij bij de sportredactie zat), een man met een blog die er genoegen in schept om moslims te ontmaskeren als terroristische islamisten (gewoonlijk ten onrechte, misschien een heel enkele uitzondering daargelaten) had geschreven dat twee (mede)organisatoren van de Conferentie leden van  Hamas waren, of er in ieder geval banden mee zouden hebben. Dat zou ook gezegd zijn door de Duitse Verfassungsschutz, de Duitse AIVD.    

In een  stukje waarin hij burgemeester Aboutaleb van Rotterdam de mantel uitveegt, evenals de interim minister van Veiligheid en Justitie, Stef Blok, omdat ze de conferentie niet verboden hebben aangezien er volgens die twee geen directe inmenging van Hamas kon worden aangetoond, kwam Brendel met 13 (!) ''bewijzen'' aanzetten van het tegendeel. Een deel daarvan kwam uit Israelische bron en dat lijkt me dus sowieso partijdige en daarom minder betrouwbare informatie. Een ander deel kwam van de Duitse AIVD en daarin wordt alleen aangevoerd dat er banden bestaan tussen Hamas en de organisatoren van de conferentie, via onder meer hun organisatie, het Britse Palestinian Return Center (PRC). De voorzitter van dat Centrum zou een keer op een podium hebben gezeten met de secretaris generaal van Hamas, Meshaal. En een andere organisator had een keer een onderscheiding gekregen van de Hamas premier van Gaza, Ismail Haniyeh. Beiden hebben ook deelgenomen aan de de pogingen de Israelische blokkade van Gaza te breken met behulp van schepen, de zogenoemde flotilla's.
(Het lijkt me allemaal geen direct bewijs. Op dezelfde manier zouden bijvoorbeeld mijn banden kunnen worden aangetoond met de PLO, en trouwens ook mijn betrokkenheid bij het Israelische establishment. Ik ben thuis op bezoek geweest bij ten minste twee leden van het PLO ''hoofdbestuur'',  ik heb een keer op een bijeenkomst naast Yitzhak Rabin gezeten, zij het dat hij toen geen premier was, en ik heb meerdere keren  leiders van beide kanten geïnterviewd. Ook heb ik gedemonstreerd tegen de Israelische aanvallen op Gaza). Maar daarnaast baseert Brendel zich ook op de Global Muslim Brotherhood Daily Watch, en dat werpt een iet ander licht op zijn motivatie. Deze Daily Watch is een duister rechts clubje met banden in ultra rechtse (alt right) kringen, zoals Breitbard of de NEFA (Nine Eleven Finding Answers) Foundation. Ga er maar aanstaan.
Brendel vindt desondanks een gretig en dankbaar gehoor. Hij mocht schrijven in het Nieuw Israelietisch Weekblad dat onder Esther Voet snel van een onleesbaar rechts blaadje in een onleesbaar ultra rechts, racistisch blaadje is geëvolueerd. Hij wordt overal geciteerd, Joodse figuren praten hem na, Leefbaar Rotterdam stelde vragen in de Rotterdamse Gemeenteraad en de ChristenUnie deed dat in de Tweede Kamer. Ondertussen mengde ook de Israelische ambassade zich nog eens in het debat (zie hieronder). Het is dat het Israeli's zijn die nooit kwaad kunnen doen in  Nederland, en geen Turken of zoiets, want dan zou het ongetwijfeld ongeoorloofde inmenging in de Nederlandse politiek hebben geheten.       

En zo kwam het dat, waar  vrijwel niemand in Nederland geassocieerd wil worden met ''Palestijnse terroristen'', het Engelstalige programma van de Palestijnse Conferentie het moest hebben van een paar goedwillende Nederlandse organisaties. DocP  gaf een presentatie over de ook in Nederland oprukkende BDS activiteiten. ''Plant een Olijfboom'' sprak over de mogelijkheid om onder meer door het geven van bomen bedreigde Palestijnse boeren bij te staan. En over het initiatief van de oud ambassadeur Erik Ader, die 1100 bomen in bezet Palestijns gebied liet planten, om de schande uit te wissen dat voor zijn vader, die in WO II als verzetsman werd gefusilleerd,  destijds door het Joods Nationaal Fonds een bos was geplant bovenop een door de Israeli's verwoest Palestijns dorp. The Rights Forum van oud premier Dries van Agt gaf eveneens acte de présence. En verder was er dus een gloedvolle toespraak van Movement X activist, schrijver en columnist Dyab Abou Jahjah,  Dat laatste ontlokte oud CIDI directeur Ronny Naftaniel op Twitter en Facebook de sneer dat ''Rotterdam de gelegenheid biedt dat Hamas en Hezbollah elkaar ontmoeten'', waarbij hij werd bijgevallen door de (semi) fascistische claque die hij de laatste jaren achter zich aan heeft gekregen.
 Palestijnse kinderen bij een groot springkussen, vermoedelijk onderdeel van hun ''opleiding tot terrorist''.
         
Nederland, Israel en de Palestijnen, het blijft tobben. Of nee, het wordt alsmaar erger. Israel is langzamerhand zo verrechtst dat in iedere Palestijn een terrorist wordt gezien of een aanhanger van Hamas, wat op hetzelfde neerkomt. Joods Nederland met zijn aanzienlijke aanhang van Christenen voor Israel en ultra rechtse griezels, de Brendels, Bartjes Schut, Annabellen Nanninga, Esthers Voet, de PVV en noem ze allemaal maar op, gaan daar gretig in mee. Het CIDI en officieel Joods Nederland zijn trouwens langzamerhand ongeveer net zo rechts als de Israelische ''scene''. Zo langzamerhand zijn ze een soort sekte aan het worden. En een volstrekt vredige en geweldloze conferentie in Rotterdam van slachtoffers van Israelisch geweld wordt op deze manier tot een terroristische gebeurtenis verklaard, waarbij de echte geweldplegers en hun supporters zich weer eens de slachtofferrol mogen aanmeten. En dan ook nog eens boos Kamervragen stellen over het feit dat ze zogenaamd niet eens tegen deze conferentie mochten demonstreren. Pijnlijk hoor, dit zoveelste staaltje van achterlijk Nederlands politiek denken.
Nagekomen foto op Al Jazeera, Abu in gesprek met Benji de Levie van DocP:  

14 opmerkingen:

Anoniem zei

Bart Schut maakt het helemaal bont op twitter, het zesde couplet van het Wilhelmus zou een Arabische couplet zijn. Wat een triestigheid.
Jose

Unknown zei

Goed weergegeven, dank daarvoor!

Abu Pessoptimist zei

Anoniem zegt:
Dit soort constante stromen verdachtmakingen hebben uiteindelijk wel hun effect, namelijk het onmogelijk maken om ook maar aan enige activiteit mee te doen die het opneemt voor Palestijnen zonder besmeurd te worden. En inderdaad, ik zet ook mijn vraagtekens bij Hamas als terreurgroep. Ik geloof dat Likud daar veel meer voor in aanmerking komt. Maar 'de terrorist is degene met de kleinere bom.'

(nb: deze anonimus is bij de maker van dit blog bekend)

Abu Pessoptimist zei

Even een algemene reactie: Die Bart Schut die via het Nieuw Israelietisch Weekblad nu ook Midden Oostendeskundige is geworden, was kennelijk ook naar de conferentie gekomen. Tegen WNL radio op zaterdagmiddag zei hij dat er weinig van Hamas te zien was op de conferentie, maar als je beter keek zag je toch de bewijzen. Er waren namelijk vlaggetjes (flyers?) op de conferentie in omloop. En daarop stond alleen Palestina en was Israel niet aangegeven. ''Dat betekent dat het een Hamas conferentie is. Want dat staat ook in het Handvest van Hamas,'' zei de deskundige Bart.
Mijn commentaar: Ocharme, beste jongen, leer nog even door want alle begin is moeilijk. Die kaartjes of flyers of wat het dan ook mogen zijn, zijn hoogstwaarschijnlijk helemaal niet van Hamas en zeggen in ieder geval ook niets over Handvesten of politieke programs. Ik zag ze zo'n 30 jaar geleden ook al op bijeenkomsten van Fatah of de PLO (die toen al de twee statenoplossing hadden omarmd). Hamas moest toen nog worden opgericht. Israel hanteert trouwens ook al tientallen jaren dezelfde soort vlaggetjes, ze staan er zelfs in schoolboeken. Het verschil is alleen wel dat het daarop omgekeerd is: op de Israelische kaarten is het bezette Palestina niet aangegeven.

Anoniem zei

Hij had het over de brochure van het rights forum als hulp bij de verkiezingen. Welke partij is goed/fout voor de Palestijnen.
Heel informatief, maar hij deed anders voorkomen
Jose

Abu Pessoptimist zei

José,
Hij, Bart Schut, maakte een vergelijking tussen het staatje van het Rights Forum en een stemadvies dat het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW) waar hij tegenwoordig als maatje v van Esther Voet, ook al is hij niet Joods, vast aan verbonden lijkt te zijn, voor de verkiezingen had uitgebracht. En daar stonden, nee maa hoe is het mogelijk, eigenlijk dezelfde dingen in. Alleen was wat goed was voor de Joden bij het Rights Forum nu slecht voor de Palestijnen!! Tsjonge jonge! Een goede waarnemer hoor, die Schut. Een echte journalist. En ondanks zijn racisme zo naïef als een kind.

Keesjemaduraatje zei

maar het Palestina Komitee was ook niet aanwezig. Anja Meulenbelt niet; Gretta Duisenberg niet; de SP niet. Allemaal mensen en groepen die zich anders niets van de publieke opinie aantrekken. Er is nog iets anders aan de hand.
Maar Maarten Jan heeft ook het journalistieke pad verlaten door tegen standers consequent als 'eng rechhts' aan te duiden en zelf weinig onderzoeke naar de organisatoren te doen.

Abu Pessoptimist zei

Keesje Maduraatje,
ik laat je voor een keer door.... Het Palestina Komitee was er wel. Er waren enkele personen aanwezig. Anja Meulenbelt houdt zich de laatste tijd vooral bezig met andere zaken en van mevrouw Duisenberg lijkt het me buitengewoon onwaarschijnlijk dat ze was uitgenodigd. De SP en DENK hadden, zoals ik meldde, het af laten weten uit angst dat zij met een ''terroristische conferentie'' zouden worden geassocieerd.
Iets anders was er niet aan de hand. Ik heb onderzoek gedaan tijdens de conferentie en kwam tot de conclusie dat er niets mis mee was, zij het dat hij slecht was georganiseerd. Wie of wat de organisatoren waren vond ik daarna niet meer zo interessant. Zo is dat nu eenmaal: als jij in staat zou zijn een interessante conferentie op de been te brengen, zou ik ook niet wegblijven, alleen omdat jij hem hebt georganiseerd. Enge rechtse mensen, tenslotte, zijn onder meer rechtse mensen zoals jijzelf, die op een enge en ongefundeerde manier anderen, en de activiteiten die ze organiseren, van een afstand met leugens of slecht onderbouwde verdachtmakingen zwart maken zonder zelf op onderzoek uit te gaan.

Meir zei

Nu weet ik niet of je een organisatie als Hamas, die al een kleine tien jaar geleden haar verzet tegen een twee statenoplossing liet varen, nog wel een ''terroristische organisatie'' kan en mag noemen.

Je kunt hen ook Hitleristen noemen, maar jij leest niet graag wat zij schrijven of wenst te horen wat zij verkondigen, en ja, dan kom je, zoals in jouw geval, tot zotte conclusies en het handvest is 'alive and kicking' om je geliefd antisemitisch vod The Guardian te citeren, 'an “inspirational document”
https://www.theguardian.com/commentisfree/2014/nov/20/hamas-charter-israeli-civilians-dying-ahmed-yousef

Ik geloof dat Likud daar veel meer voor in aanmerking komt. Maar 'de terrorist is degene met de kleinere bom.'

Je zet jezelf toch echt weer compleet voor schut

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Vooruit ik laat jou ook nog een keertje door, voor de gezelligheid. Ik denk dat het wel meevalt dat voor schut zetten. Dat geldt misschien voor mensen zoals jij die niet lezen wat ik aan doorklikmogelijkheden biedt naar andere stukken op dit blog, en die zich aan Handvesten vastklampen zoals trouwhartige Israelische ambassademedewerkers als Yiftah Curiel. Je moet toch wat vastigheid in het leven, niet?
En wou je beweren dat Hamas grotere bommen heeft dan Likud? Dat is, om een lid van het Nederlandse koningshuis te citeren, na het King David hotel, Deir Yassin en nog wat invallen in Libanon en Gaza in de afwgelopen 20 of 30 jaar, ''wel een beetje dom''.

Wim Hartvelt zei

na het King David hotel, Deir Yassin en nog wat invallen in Libanon en Gaza in de afwgelopen 20 of 30 jaar,...

De hutspot van u wordt steeds erger

Elisabeth zei

Hier nog een voorbeeld van hoe Israel op zijn kaartjes ook alles maar inlijft.

http://www.haaretz.com/opinion/editorial/1.786381

De pot verwijt de ketel.

Anoniem zei

"Nu weet ik niet of je een organisatie als Hamas, die al een kleine tien jaar geleden haar verzet tegen een twee statenoplossing liet varen, nog wel een ''terroristische organisatie'' kan en mag noemen."
Aan de ene kant stemt het mij goed te mogen constateren dat u de Hamas ook als een terroristische organisatie beschouwd, maar aan de ander kant mis ik een bronvermelding die uw bewering onderbouwd

Abu Pessoptimist zei

Anoniem,
Als u de moeite had genomen op de doorklikmogelijkheid in die zin over de twee statenoplossing te klikken, had u de bron gevonden. Ik noem Hamas in diezelfde zin overigens juist niet terroristisch. En ''beschouwt'' is in uw opmerking ''dat u Hamas ook als een terroristische organisatie beschouwt'' met een t en niet een d. Laf trouwens dat u uw naam niet noemt.

In Gaza 21.000 kinderen vermist, Israel doodt de directeur van de ambulance-diensten

Even leek het alsof Amerika de vloed aan bommen had gestopt, maar ze zijn er weer. De NGO Save the Children, die gevestigd is in Engeland, h...