vrijdag 7 april 2017

Israel sproeit landbouwvelden in Gaza voor vierde keer dit jaar met plantenverdelger

Sproeivliegtuigje in actie (op deze foto gebeurt dat niet in het grensgebied van Gaza).
 
Israelische vliegtuigjes hebben woensdag voor de tweede achtereenvolgende maal plantenverdelgingensmiddelen gesproeid op landbouwvelden in de Gaza strook, zo hebben plaatselijke boeren en de Israelische mensenrechtenorganisatie Gisha gemeld. Het was trouwens de vierde keer dit jaar, want in januari werd het ook twee keer gedaan. Het leger bevestigde tegenover +972 dat het verantwoordelijk was voor de actie en gaf als reden ''veiligheidsoverwegingen'' op.
Het ministerie van Landbouw in Gaza is aan het becijferen wat de schade is. In januari werd ongeveer 340 hectare land besproeid. Een vorige keer dat dit gedaan werd, in december 2015 ging het om 162 hectare, zo meldde de site  +972 toen. Sindsdien is nog meerdere malen voorgekomen.
Boeren in Gaza vroegen in juli 2016 om een schadevergoeding van ongeveer 3.000 dollar (11.400 shekel).  Maar de regering zei toen dat het was gedaan door een privé bedrijfje zodat de staat Israel niet verantwoordelijk was, ondanks het feit dat zij eerder zowel tegenover  +972, en later tegenover  Gisha had toegegeven dat het op last van het ministerie van Defensie was gebeurd.
Het sproeien vindt plaats in de zogenoemde ''veiligheidsgordel'' van ongeveer 300 meter breed, die Israel eenzijdig binnen de grens van Gaza heeft vastgesteld. Sproeien is niet de enige manier om oogsten te vernielen. Dat gebeurt ook door regelmatige incursies van tanks en bulldozers, zoals ze deze week nog een aantal malen plaatsvonden.   

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...