zondag 30 april 2017

Zijn rechtse antisemieten ook antizionistisch? Broddelwerk op Joop.nl

Er is mij redelijk vaak, en van meerdere kanten, gevraagd waarom ik nooit eens publiceer op Joop.nl, het actualiteiten en opinieblog van de Vara. Als antwoord zei ik meestal dat ik tevreden was met mijn eigen blog en daar genoeg lezers mee trok. Ook verwees ik dan naar publicaties op Joop  waartussen ik zeker niet wilde staan. Een voorbeeld was onder meer een serie artikelen van de racist Bart Schut, tegenwoordig een medewerker van het Nieuw Israelietisch Weekblad (NIW), nadat hij samen met de hoofdredacteur van datzelfde NIW, Esther Voet, de laan was uitgestuurd bij Jalta.nl van Joshua Livestro. Een ander was Harrie Verbon, hoogleraar Openbare Financiën of zoiets in Tilburg, die meerdere malen de kans kreeg uit zijn nek te kletsen over Israel.
Van der Wieken
Nog een voorbeeld van iets waarmee ik in geen geval over één kam geschoren zou willen worden, stond dit weekend op Joop. Een artikeltje van Ron van der Wieken, voorzitter van het Centraal Joods Overleg (CJO),  onder de titel ''Waar gaat antizionisme over in antisemitisme?'' Wat mij verbaasde was dat hij het schreef ''op verzoek van de redactie van Joop''.  En dat hij dat samen deed met ene Dan Einhorn, die, als je hem googelt, eveneens lid blijkt te zijn van het Centraal Joods Overleg. (Merkwaardig, dat ik als Jood en lid van één van de organisaties waaruit het CJO bestaat, namelijk de Liberaal Joodse Gemeente waar ook van der Wieken vandaan komt, niet eens geïnformeerd ben over het feit dat die Einhorn mij tegenwoordig vertegenwoordigt. Ken je nagaan hoe vertegenwoordigend dat CJO dus is. Maar dat terzijde).
 Wat intussen nog het meest verbazend van al was, was dat het artikel niet alleen niet uitkwam boven het niveau van een matig schoolopstelletje, maar ook in het geheel geen antwoord gaf op de in de kop gestelde vraag. Het verschil of verband tussen antizionisme en antisemitisme kwam niet eens ter sprake. Het herhaalde vooral veel versleten pro-Israel clichés uit de oude hasbaristische doos.
Zoals dat je Israel niet met de drie D's van ''Demonization, Double Standards en Delegitimation'' mag benaderen want dan ben je antisemiet. Wat dan gevolgd wordt door loze beweringen als dat Israel geen Apartheidsstaat kan zijn, omdat er Arabieren in het parlement zitten. Of dat er teveel aandacht is voor de manier waarop Israel Hamas aanpakt en mensen afslacht in Gaza als je dat vergelijkt met de aandacht die meestal uitgaat naar China, Turkije, Venezuela of Cuba (sic). Ook komen de heren met  omstreden beweringen als dat er 25 islamitische landen zouden bestaan waar, anders dan in Israel, geen godsdienstvrijheid heerst. Ik, als academicus in een verwant vak namelijk Arabisch, ken deze 25 islamitische landen niet. Ik nodig hen uit ze even te benoemen. Waar ik bij aanteken dat dit soort argumenten, afgezien van het feit dat ze niet kloppen, nogal versleten overkomt. Namelijk als afkomstig uit de categorie: de buurman slaat regelmatig zijn zoontje, dus is het niet erg als ik dat zo nu en dan ook doe. Een vrijbrief om beperkingen aan de godsdienstvrijheid op te leggen, iets wat Israel ten aanzien van Palestijnen wel degelijk doet, lijkt het me niet te geven).
Het is overigens jammer dat Joop.nl niet een wat beter ingevoerd aantal scribenten aan het werk heeft weten te zetten dan deze slecht ingevoerde Van der Wieken en Einhorn, want de aanleiding is daar wel naar. Ewout Butter van de site Republiek Allochtonië heeft een uitermate onthullend artikel gepubliceerd over Nederlandse ultra-rechtse groepen die meeliftend op het plotselinge succes van het Amerikaanse Alt right sinds president Trump daar is aangetreden, ook meer van zich laten horen. Zo wees hij op de site Altrechts.com, (tot voor kort Frissekijk'' geheten en in het buitenland gehosted maar nu uit de lucht), die als speciale feature ook een lijst van Joodse Nederlanders aanleverde, evenals een lijst van ''Volksvijandige Nederlanders''.  Toen ik ernaar keek bleek het een onthutsende terugkeer naar de tijden van Duitse (maar ook Nederlandse en Vlaamse) neonazi sites van jaren her, waar dit soort krakemikkig samengestelde lijsten (er zaten veel allang overleden Joden tussen en ook heel veel niet-Joden die voor Joden moeten doorgaan) aanhingen. Mijn indruk is dat dit dezelfde oude lijsten zijn met hier en daar wat aanvullingen. Republiek Allochtonië en ikzelf, bijvoorbeeld, stonden er toen nog niet op, nu wel. Los daarvan werd er ook op 20 april met een ''Er is er één jarig hoera, hoera'' aan herinnerd dat de verjaardag van Hitler op die datum viel. Lekkere jongens, kortom. 
Butter beperkt zich overigens in zijn stuk niet tot Altrechts, maar noemt ook de studievereniging Erkenbrand en het gezelschap rond het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. En passant verwijst hij naar het blog Ikje ergens, dat de fascistische, racistische en anti-feministische uitingen van Baudet onder elkaar heeft gezet. Dat liegt er niet om, Baudet is een eerste klas griezel.
Het feit dat dit soort sites nu ineens blijken te bestaan is misschien niet zo verwonderlijk als je het afzet tegen het algehele klimaat waarin rechts weer langzaam maar zeker ''salonfähig'' (een toepasselijke term in dit geval) is geworden. In Frankrijk Marine Le Pen het het Front National, hier in Nederland Wilders en Baudet, en wat griezelige satellieten van de Dagelijkse Standaard of Geen Stijl, en verder varianten in Oostenrijk, Hongarije, België, Duitsland (Pegida), of de verontrustende gang van zaken in de VS. De lijst is verre van compleet, maar geeft in ieder geval aan dat het spook alom rondwaart.
Over het algemeen wordt dit nieuwe rechts geassocieerd met wat ''het benoemen van de gevaren van de islam'' wordt genoemd, iets wat links altijd uit de weg zou gaan of zelfs zou verhinderen. Een ander kenmerk van dit nieuwe rechts is dat het altijd super pro-Israel is en zéér anti Palestijns. Dat geldt van de islamofobe Pat Geller en haar islamofobe gelijken in de VS, tot Geert Wilders, Le Pen of het Vlaams Blok hier in Europa. Het geldt voor allemaal. Alleen zit daar wel heel vaak een fascistisch en antisemitisch randje aan. In Nederland demonstreerden Wilders aanhangers met de Oranje Blanje Bleu vlaggen van de NSB (of hingen ze op in hun werkkamer in het parlement). In Frankrijk moest Marine Le Pen nog weer onlangs een net benoemde partijvoorzitter afzetten omdat hij Holocaust ontkenner bleek te zijn (en hij was de eerste noch de enige). In België lopen de oud SSers en andere bezoeker van de ''IJzerwake'' achter Philip de Winter aan. En zo kunnen we doorgaan. De site AltRechts moet in die hoek worden gesitueerd, en dat is de hoek van de oude, antisemitische neo-nazi gelederen, waarvoor, zo blijkt onder meer uit het artikel van Butter, nu ook onder jongeren weer flink wat enthousiasme is opgebloeid.
Dit antisemitisme is een heel oud antisemitisme en het heeft helemaal niets van doen met antizionisme. Integendeel, zou ik zeggen. En wel om dezelfde reden als waarom de Duitse nazi's van destijds ook niet a priori tegen het zionisme waren. Het zionisme wilde immers dat alle Joden uit Europa of van waar dan ook zouden vertrekken en zich vestigen in het Heilige Land. En dat is ook wat Hitler aanvankelijk op zijn programma had staan: hij wilde ze wegsturen en maakte daar ook plannen voor. Totdat oorlog en bijbehorende reisbeperkingen de weg openden naar de andere manieren van Endlösung, met gaskamers en zo.
De Joden weg, Juden heraus, het is die oude link tussen antisemitisme, fascisme en pro-Israelisme die de heren Van der Wieken en Einhorn, gefixeerd als ze blijkbaar zijn op de hedendaagse veelal progressieve critici van Israel, totaal over het hoofd hebben gezien. Ze hebben dat overigens gemeen met veel andere Joden, die Wilders, Baudet en Jan Roos van VNL aan 30 zetels, en CU en SGP nog eens aan 25 zetels zouden hebben geholpen als zij het bij de laatste verkiezingen voor het zeggen hadden gehad. En trouwens ook met de huidige machthebbers in Israel, die zich prettiger voelen bij de met alt right flirtende president Trump dan met andere, meer bona fide leiders. Dat alles neemt echter niet weg dat Van der Wieken en Einhorns vergelijking van dit overgeleverde oer-antisemitisme met antizionisme domweg kant noch wal raakte. Joop had beter anderen kunnen benaderen dan deze twee, die blijkbaar alleen hun oude versleten versie van het verhaal ''antizionisme is antisemitisme'' uit de kast konden halen.
Maar intussen heeft Butters verhaal op Republiek Allochtonië wel bewerkstelligd dat het CIDI en het Meldpunt InternetDiscriminatie (MIND) om actie tegen de site Altrechts hebben gevraagd. Het gevolg is dat de site uit de lucht is gehaald en vermoedelijk ook weg zal blijven. Ik weet niet of dat alleen maar gunstig is. De acties van justitie tegen motorclubs heeft tot gevolg gehad dat die nu in een aantal gevallen bijeenkomen op wisselende locaties en zo moeilijker te traceren zijn. De volgers van deze site onttrekken zich nu op een vergelijkbare manier aan het oog. Actie tegen dit soort echt antisemitische figuren (het reëel bestaande antisemitisme noemde ik het op mijn Facebookpagina) is belangrijk. Nog belangrijker is het echter om hen goed in de gaten te houden en in kaart te kunnen brengen wie erbij zijn betrokken. In tegenstelling tot de zogenaamde antisemieten van Van der Wieken en Einhorn zijn dit namelijk de echte antisemieten. En ze zijn gevaarlijk. Alle hulde, intussen, voor het spitwerk van Ewout Butter.

7 opmerkingen:

Unknown zei

Wat goed van je dat je al die enge types nu eens bij elkaar zet en namen noemt in dit uitstekende stuk duidelijk in woede geschreven. Had me ook al vaak afgevraagd hoe de voormalig sociaal democratische VARA al die gevaarlijke onzin toestond of erger zelfs 'óp verzoek v.d. redactie' Al zal dit stuk niet direct op Joop verschijnen(!), hoop dat het via via toch door gaat dringen tot die houten kaas koppen !

Abu Pessoptimist zei

Lily,
Dank ''zwarte'' Lily voor deze reactie. Doet me goed.

trees zei

Je vindt wel alles wat niet tot jouw extreemlinkse vrindjes behoort "griezels" als ik het zo lees. En dat maakt jou natuurlijk ook weer tot een racist. Een antiNederlanderracist.

Verder ben ik het wel met je eens dat JOOP een k*t site is.

Abu Pessoptimist zei

''klaas de jong'',
Als ik mensen, die niet van anders dan wit gekleurde mensen houden, racist noem ben ik dus zelf een racist? Verrassend hoor. Tot nu toe heb ik het als progressieve Jood (Joden zijn tegenwoordig ook ''wit'' gemaakt, lees wat Robert Vuisje er onlangs over schreef in Trouw) niet verder gebracht dan antisemiet. Maar de mogelijkheden zijn tegenwoordig vrijwel onbeperkt. Blijkbaar.

Leo zei

Uitstekend antwoord op het oubollige stukje van van der Wieken.
Op Joop reageren zoveel guur-rechtse elementen dat je die site eigenlijk zou moeten negeren,mede door het selectieve moderatiebeleid.

de opmerking "we kunnen binnenkort een artikel van een pleitbezorger van de Palestijnse zaak verwachten op verzoek van Joop"kwam al niet door de moderatie.
Ik vraag me af hoeveel vragen en opmerkingen er nog meer niet door de censuur zijn gekomen.
Als er zo'n selectief moderatiebeleid wordt gevoerd kun je niet van een discussie-site spreken.

Frank Sanders zei

Wat een incoherente inconsistente nonsens wordt hier uitgekraamt. Een soort Abu Jahjah die met veel gebrabbel probeert krom te praten wat recht is. Je kan nog veel meer onzin uitkramen, andere mensen ongefundeerd zwartmaken, maar dat doet niet af aan het simpele feit, dat antizionistisch, met andere woorden het ontkennen van de legitimiteit van de joodse staat Israel, antsemitisch is, hoe zeer je het ook oneens kan zijn met de huidige regering. Hiermee ondermijn je bovendien legitieme aanspraak op zelfbestemming van veel volks (delen), die door de verdeel en heers taktiek van o.a. de Britten, maar ook Russen onder Stalin zijn onstaan. Als je dat niet ziet, blijft inderdaad alleen maar antisemitisme over. Tragisch, maar ook beangstigend, dat zo veel mensen in Nederland er nog zo over denken.

Abu Pessoptimist zei

''Unknown'',
Uw ''naam'' slaat kennelijk ook op uw bevattingsvermogen waar veel ''unknown'' is gebleven. Het is u kennelijk ontgaan dat het de heren Van der Wieken en Einhorn is ontgaan dat (ultra) rechtse antisemieten zich bewegen in een omgeving waarin antizionisme juist helemaal niet in de mode is. Hun redenering slaat de plank gewoon volstrekt mis en u doet hetzelfde.
Verder trek ik trouwens nergens het bestaansrecht van Israel in twijfel. Ik geloof ook niet dat wie antizionistisch is dat automatisch doet. Daar ging het bovendien helemaal niet over.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...