dinsdag 11 april 2017

Een tweede Palestijn van 17 overlijdt als gevolg van beschieting in maart bij Jalazoun kamp

De Palestijnse tiener Jassem Muhammad Nakhla (17) die zwaar gewond was geraakt toen Israelische militairen op 24 maart de auto waarin hij zat onder vuur namen, is maandag overleden in het Ichilov ziekenhuis in Tel Aviv. Hij was al een tijdje hersendood na een schot in het hoofd. Eerder overleed, als gevolg van die schietpartij, op de dag zelf, de eveneens 17-jarige Muhammad Mahmoud Ibrahim al-Hattab. Twee andere jongens,Muhammad Hattab, 18, and Muhammad Moussa Nakhla, 18, raakten eveneens zwaar gewond bij dit incident.
Jassem was de 18e Palestijn die dit jaar door Israelische kogels werd gedood. Mensenrechtenactivisten plaatsen bij veel, zoniet de meeste van deze gevallen, vraagtekens over de manier waarop de Palestijnen werden gedood en of hun dood te vermijden was geweest. Zo ook in dit geval.
De vier jongens werden, volgens de lezing van het leger, beschoten op het moment dat zij de nederzetting Beit El, die vlakbij het Jalazoun kamp ligt, bekogelden met molotovcocktails. Zij zouden buiten de auto zijn geweest. Palestijnse ooggetuigen meldden echter dat de vier in de auto zaten die zwaar onder vuur werd genomen door militaren vanuit een wachttoren bij het Jalazoun kamp. Er zijn ook foto's van een doorzeefde auto, met kapotgeschoten ramen en bloedvlekken op de plaats waar de jongens zaten. Op de vraag van Ma'an News of de jongeren na zo zwaar gewond te zijn geraakt door schoten in hun hoofd en benen nog op eigen kracht in de auto zouden  hebben kunnen komen, bleef de militair het antwoord schuldig.   
Het lijkt waarschijnlijk dat de dood van deze twee jongens in de categorie valt van nodeloze executies door Israelische militairen, zoals die van Siham Nimr (49) die een schaar in haar hand hield (en wier zoon een paar maanden eerder ''per ongeluk'' was doodgeschoten), of van Ahmad Ghazal (17) die werd doodgeschoten nadat hij een huis was ingevlucht van waaruit hij niet kon ontsnappen, dan wel van Qusay al Umour ('Amur) (17) die in januari werd doodgeschoten terwijl hij op de vlucht was. De mesrehctenorganiatie B'tselem heeft over de gevallen van moeder en zoon Nimr, en Qusay 'Amur rapporten uitgebracht waarin werd aangegeven dat hun dood onnodig en dus onwettig was.

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...