dinsdag 18 april 2017

Israel straft hongerstakers en verwondt tientallen tijdens massale solidariteitsdemonstraties

Dag van de Gevangenen in Bethlehem, 17 april 2017 (Foto Activestills.org)

De Israelische Gevangenisdienst heeft het bezoekrecht voor alle Palestijnse gevangenen die meedoen aan de maandag begonnen hongerstaking tot nader order opgeschort. Het Internationale Rode Kruis heeft dat dindag tegenover Ma'an News bevestigd. Het was niet de enige straf voor de tenminste 1.500 man (en volgens sommige bronnen mogelijk wel 2.000) die maandagavond hun ''staking voor vrijheid en waardigheid'' begonnen. Ook bezoeken van advocaten aan de hongerstakers zijn tot nader order verboden. Verder zijn tal van prominente stakers in allerijl overgeplaatst en zijn kleren, bezittingen en luxe artikelen afgepakt en is hen verboden televisie te kijken.
In de gevangenissen is volgens het hoofd van de Palestijnse Gevangenencommissie, Issa Qaraqe, de noodtoestand afgekondigd. Maandagavond maakte de Commissie bekend dat een aantal gevangenen naar ander gevangenissen is overgeplaatst, onder wie Marwan Barghouti en Karim Yunis. Zij zijn ook in afzondering geplaatst.
Over Barghouti werd bekend dat hij ook voor een ''Raad van Discipline'' moet komen, omdat hij zijn verklaring over de reden van de staking had gelekt naar de New York Times. Israel heeft intussen van deze krant gedaan gekregen dat Barghouti bij deze verklaring alsnog als een ''terrorist'' en een ''moordenaar'' wordt omschreven. Israel had  de krant tevoren fel aangevallen omdat hij dit had nagelaten.
Barghouti is een verzetsstrijder, maar in Israelische ogen is dat hetzelfde als een terrorist. De woordvoerder van het Israelische ministerie van Buitenlandse Zaken, Emmanuel Nahshon, zei maandag in een verklaring  dat de gevangen Palestijnen “geen politieke gevangenen” zijn maar “veroordeelde terroristen en moordenaars''. Barghouti is overigens niet voor moord veroordeeld. De rechtbank heeft zich destijds in 2002 in bochten gewrongen om hem, als leider van een militaire elite eenheid die tijdens gevechten Joden had gedood, tot vijf keer levenslang te veroordelen wegens ''medeplichtigheid aan moorden'' ). 
De Gevangenencommissie meldde dat veel hongerstakers zijn overgeplaatst en afgeschermd van gevangenen die (nog) niet mee staken om te voorkomen dat zede anderen zullen overhalen. Het radiostation Sawt al-Asra (Stem van de Gevangenen) meldde dinsdagochtend dat nog eens 35 gevangenen, die banden hadden met de Fatah beweging van Barghouti, in de Nafha gevangenis naar een andere afdeling waren overgeplaatst nadat zij hadden gezegd ook te zullen gaan hongerstaken op 24 april. Nog een onbekend aantal gevangenen van andere groeperingen dan Fatah zouden zich opmaken om ook te gaan deelnemen.
De Gevangenencommissie meldde tevens dat in de Ketziot gevangenis in de Naqab (Negev) woestijn een veldhospitaal is ingericht voor hongerstakers die medische problemen krijgen. De bedoeling zou zijn om het hiermee onnodig te makken dat ze eventueel naar burgerziekenhuizen zouden moeten worden overgebracht. Er waren echter ook stemmen die zeiden dat hier mogelijk gedwongen kunstmatige voedingsacties zullen worden ondernomen, iets wat in strijd met de ethische regels van internationale medische organisaties en voorbijgaand aan de medische risico's, in 2016 eerst door het Israelische parlement is goedgekeurd en daarna door het hooggerechtshof is gesanctioneerd. 
Overal in de bezette gebieden werd maandag door duizenden ten gunste van de hongerstakers gedemonstreerd.  Op veel plaatsen werden die demonstraties met veel geweld door Israelische troepen aangevallen en uiteengejaagd. In  Abu Dis en in Eizariyya bij Jeruzalem raakten maandag 11 mensen gewond door zogenoemde ''rubberkogels'' (stalen met rubber overtrokken cylinders) en kregen tenminste 23 mensen ernstige ademhalingsproblemen door een overmaat aan traangas.
Eerder waren er heftige botsingen bij marsen in onder meer Bethlehem, Beituniya, en Ramallah.

Geen opmerkingen:

VN-commissie: Israel leverde geen bewijs dat UNRWA-personeel deelnam aan aanval

Bij de Columbia universiteit in New York vond een protest plaats -zie onder (Foto van X)                       Israel heeft geen enkel bewi...