maandag 10 april 2017

CIDI nieuws: In Gaza dreigt een humanitaire ramp ''door toedoen van Hamas en de PA''

VN watertanks in Rafah (de foto is van 2007).

Het CIDI brengt vandaag, maandag, weer nieuws uit Israel.
Wat voor nieuws? Dat de mensenrechtenorganisatie B'tselem heeft gezegd dat het doodschieten door Israelische politiemannen van een moeder (49) en een paar maanden eerder haar zoon (27) onterecht was geweest? Dat Israel landbouwgebied in de grensstrook van Gaza met landbouwgif besproeit? Dat drie families hun huizen in Silwan moesten verlaten omdat ze door het gegraaf van tunnels eronder door de kolonistenbeweging Elad nu op instorten staan?
Kwam het CIDI daarmee? Ik noem maar een paar recente berichten?
Nee hoor, dat soort nieuws wordt nooit door het CIDI gebracht. Nee, het CIDI kwam met het bericht dat generaal Yoav Mordechai (hij is de Coordinator of Governement Activities in the Territories, COGAT , maar dat laat het CIDI weg) de Verenigde Natie een brief heeft gestuurd. Om te waarschuwen. 
Maar waar waarschuwt die Mordechai dan voor?
Dat hij vreest dat er in de Gazastrook een humanitaire crisis zal ontstaan.
Een wat??
Een humanitaire crisis.
Maar dat is toch geen nieuws? Die crisis is toch al lang een feit?? Er zijn daar toch nog steeds tienduizenden  dakloos doordat Israel hun huizen heeft gebombardeerd? De werkloosheid is er toch dicht in de buurt van de 50 of 60 procent en het percentage armen nog hoger? Omdat Israel de Strook al tien jaar belegert en de haven en het vliegveld heeft verwoest? En  er is toch maar een uur of drie per dag stroom, omdat Israel al in 2006 de elektriciteitscentrale voor het grootste deel heeft vernield? En omdat het al die jaren geen materieel voor reparaties heeft doorgelaten? Het grondwater is toch door en door vervuild en ondrinkbaar? Door de overbevolking met vluchtelingen en omdat er geen stroom is voor de waterzuiveringsinstallaties? Of de zeewaterzuiveringsinstallatie?
Ja water en stroom,  daar had het CIDI het over.
Zei het CIDI dat dit volgens die Mordechai de schuld is van Israel?
Nee, wat dacht je? Het CIDI vertelt ons dat het volgens Mordechai de schuld is van Hamas en de Palestijnse Autoriteit. Dat de infrastructuur slecht is en dat de PA daar niets aan doet. En dat Hamas stroom aftapt voor zijn eigen mensen. Daarom dreigt daar volgens het CIDI een humanitaire ramp.
Ah, nu begrijp ik het. Dit is de bekende Israelische logica. Die moeder werd doodgeschoten omdat ze een schaar vasthield, haar zoon omdat zijn neef die de auto bestuurde iets te hard reed. De landbouwvelden worden niet met gif besproeid door Israel maar door ''privé firma's'' en die huizen in Silwan zullen wel op instorten staan door achterstallig onderhoud. Op die manier is de Gazastrook natuurlijk ook verantwoordelijk voor haar eigen blokkade en gebrek aan gezond water, werk of genoeg elektriciteit. Die Mordechai die durft. In Amsterdam zouden ze zo'n brief een chotspe noemen. En het CIDI is door klakkeloos een bericht uit de krant Haaretz over te nemen dus weer gewoon op zijn eigen manier informatief. Dit is CIDI nieuws uit Israel.

Geen opmerkingen:

''Israel comitted war crimes and crimes against humanitarian law in Gaza''

  Israeli authorities are responsible for war crimes and crimes against humanity committed during the military operations and attacks on Gaz...