zaterdag 29 april 2017

Israelische vonnissen

 Twee recente vonnissen werpen weer licht op de zwaarte van de straffen die Israel oplegt aan Palestijnse verdachten. Donderdag werd de advocaat Muhammed Abed, een Palestijnse Israeli uit de plaats Bi'ina in Noord Israel, veroordeeld tot zeven jaar cel, een jaar voorwaardelijk en een boete van
50.000 shekel.  Hij was in januari schuldig bevonden. Zijn misdaad had eruit bestaan dat hij boodschappen over gebracht zou hebben van de Hamas beweging naar veroordeelde Palestijnen in Israelische gevangenissen.
Malak Salman bij haar proces.  

Het tweede vonnis was dat van  Malak Salman, een meisje van 17. Zij werd maandag tot tien jaar gevangenisstraf veroordeeld, omdat ze op 9 februari 2016 in Jeruzalem een vrouwelijke agent zou hebben willen aanvallen met een mes. Niemand raakt daarbij gewond.

Terugkomende op advocaat Abed: Hij was niet de eerste of de enige die op deze manier werd aangepakt. Ma'an News herinnert eraan toe dat Shireen en Medhat Issawi (Shireen is een advocaat en beiden zijn broer en zus van de bekende hongerstaker Samer Issawi) in 2014 werden opgepakt voor het doorgeven van geld aan Palestijnen in gevangenissen met wie ze contact hadden. Ook zouden zij boodschappen hebben doorgegeven van familie van gevangen Palestijnen van Hamas. Die mogen van Israel geen bezoek ontvangen. Na twee jaar in administratieve hechtenis te hebben gezeten, werden In Shireen en Medhat hiervoor in 2016 tot respectievelijk vier en acht jaar veroordeeld.
Maar het kan nog erger:  een 22 jarige inwoner van Jeruzalem kreeg onlangs 35 jaar voor medeplichtigheid aan een dodelijk steekpartij, een meisje van 19 kreeg een vonnis van 16 jaar voor een poging een vrouwelijke koloniste te steken, waarbij ze werd neergeschoten en zwaar gewond raakte, en een jongen kreeg 18 jaar voor het gooien van een steen die een ongeluk veroorzaakt zou hebben waarbij een Israeli omkwam.
En dan hebben we het nog niet gehad over Nael Barghouti, de langst gestrafte Palestijnse gevangene in de Israelische gevangenissen, die er 33 jaar op had zitten wegens moord op een Israelische ben eel te hoog was. Intussen heeft hij 36 jaar in Israelische gevangenissen doorgebracht. De journalist Gideon Levy van Haaretz schreef deze zaterdag een artikel over hem. (Dat is te lezen via mijn Facebookpagina).  Mensenrechtenorganisaties geven om onduidelijke redenen weinig aandacht aan de rechtspleging in Israel en de manier waarop Palestijnen worden bestraft. Ik heb dat nooit begrepen. Maar ik ben eigenlijk bang dat ook dit één van de symptomen is van de bevooroordeelde manier  waarop het Westen naar dit conflict kijkt.  

Geen opmerkingen:

Israel heeft weinig moeite met 300+ projectielen, vier doden, 60 gewonden op de Westoever

Honderden probeerden zondag weer naar het noorden te gaan....(foto Ma'an News)  Iran stuurde zondagavond meer dan  300 drones, geladen m...