maandag 24 april 2017

De Israelische politie demonstreert opnieuw dat agressieve kolonisten hun gang kunnen gaan

Ik ben meestal niet onder de indruk van verhalen in Israelische kranten of op blogs dat ''Joodse activisten'' zijn aangevallen door kolonisten. Waarom aandacht voor Joodse activisten? denk ik dan.  Hebben die meer aandacht verdiend dan Palestijnen die worden aangevallen? Zij zijn niet degenen die het meeste te hebben verliezen. Is het, omdat ze Joods zijn?  Spreekt dat de redacteuren van Israelische sites meer aan?
Het verhaal dat afgelopen vrijdag leden van Ta'ayush, een Joodse groep activisten die vaker Palestijnen te hulp komt, zijn aangevallen door een 15 tal jonge Joodse kolonisten in het dorp al Auja (district Jericho) was een beetje anders. De mensen van Ta'ayush waren door de inwoners van al Auja te hulp geroepen omdat de schaapherders van Auja werden lastiggevallen. Misschien dat Ta'ayush kon helpen? De Ta'ayush mensen merkten echter na een half uurtje dat ze in de gaten werden gehouden door kolonisten van de nederzetting Kohav haShahar of één van de satellieten ervan.
Ze vroegen om hulp van de politie. Die kwam niet. Ook niet na een tweede oproep op het moment dat 15 kolonisten opmarcheerden om aan te vallen. (zie hier de video opname) De kolonisten vielen vervolgens aan. Vijf mensen raakten gewond, van wie er één een gebroken hand opliep, en twee hechtingen nodig hadden, één in zijn hoofd, de ander in zijn hand. Daarna kwam de politie. Die dreigde hen te arresteren, en ze vervolgens verordonneerde om naar het bureau te gaan en aangifte teodne. daar bleek niemand zelfs maar te weten waarover het ging. Onnodig te zeggen dat niemand is gearresteerd.        
Een dag later waren er drie golven aanvallen vanuit de nederzetting Yitzhar, bij Nablus. Bij de eerste aanval in het dorp Urif, raakten vier mensen gewond. De gealarmeerde politie en het leger stuurden de aanvallers weg, mar die kwamen wat later weer terug en vernielden autoruiten en beschadigden een gebouw. Ook de politie liet zich toen weer zien. Zij vuurde ''rubberkogels'' af .....op de Palestijnen die probeerden de kolonisten tegen te houden door stenen naar hen te gooien. Vevolgens stichtten de kolonisten nog een brand en trokken ze olijfbomen uit.
Dezelfde dag trokken kolonisten, eveneens van Yitzhar, naar het dorp Huwwara. Daar werden Palestijnen aangevallen en ruiten ingegooid. Drie Palestijnen raakten gewond, van wie er één, oudere vrouw, een ernstige zij het niet levensbedreigende hoofdwond opliep. Politie of leger waren nergens te bekennen. Het is de gebruikelijke manier waarop het Israelische leger en de politie hun taak opvatten om burgers in bezet  gebied te beschermen, zoals die is vastgelegd in de Vierde Conventie van Genéve. De kolonisten weten dat. Zij kunnen hun gang gaan. Al jaren. 

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...