maandag 17 april 2017

De centrale van Gaza ligt weer eens stil

De elektriciteitscentrale in Gaza ligt weer eens stil. Sinds zondagavond. De dieselvoorraden die waren geleverd met geld van Qatar en van Turkije, zijn op. Er is nu nog ongeveer 133 megawatt per dag leverbaar, een derde van de  benodigde 450-500 megawatt. Israel levert 120 megawatt, en Egypte komt nu niet verder dan 13, nadat één van de twee hoofdkabels zondagnacht is losgekoppeld.
De sluiting van de centrale, die overigens na door Israel te zijn beschadigd de laatste tien jaar nooit meer op volle capaciteit heeft gedraaid, is het gevolg van de voortgaande, en escalerende, ruzie tussen de Palestijnse Autoriteit (PA) en Hamas. De  PA betaalt alleen voor de stroom van Israel en Egypte en zegt dat Hamas wel geld int van de klanten voor de stroom, maar die niet gebruikt om diesel voor de centrale van te kopen. Hamas zegt dat ze best de diesel willen betalen, maar dat die nu veel te duur is, omdat de PA er belasting over heft.

En dat is nog lang niet alles wat er nu speelt. Er zijn de afgelopen week ook betogingen geweest van boze ambtenaren die ineens gekort werden op hun salaris. Het gaat om grote aantallen employees van de PA die weigerden na de machtsovername voor Hamas te werken en werden doorbetaald door de PA. Ze krijgen ineens 30 procent minder. De PA zegt geen geld meer te hebben en verwijt Hamas dat het aan Hamas ligt. Premier Hamdallah riep Hamas onlangs op om de macht over te dragen. Hamas geeft uiteraard de schuld aan de PA.   

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...