maandag 5 juni 2017

Ruzie in de Golf: Saudi's, VAE, Bahrain,Egypte en Jemen breken met Qatar

Arab summit
 President Trump ontmoette onlangs de Arabische leiders in Riyadh. Ligt daar de oorsprong van het conflict?

Saudi Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Bahrain en Egypte hebben maandag hun diplomatieke relaties verbroken met het emiraat Qatar. Saudi Arabië maakte bekend dat het de grenzen sluit en luchtverkeer en verkeer via zee met Qatar verbreekt. Dat alles uit een oogpunt van nationale veiligheid, aldus de Saudi's, omdat Qatar ''onderdak biedt aan een 'veelheid aan terroristische en sektarische groepen die erop uit zijn de stabiliteit in de regio te ondermijnen''.
Ook Egypte, dat een sterke band met Saudi Arabië onderhoudt omdat het momenteel financieel afhankelijk is van de Saudi's, heeft het verkeer via de zee en het luchtruim voor Qatar gesloten. De door de Golfstaten erkende regering van Jemen, onder leiding van  president al Hadi heeft eveneens de banden met Qatar verbroken, De troepen die in de Saudische coalitie vechten tegen de Jemenitische Houthi's worden teruggestuurd.

De luchtvaartmaatschappij Ettihad van de VAE vliegt maandag nog wel op Doha, de hoofdstad van Qatar, maar zal vervolgens die vluchten staken. De Golflanden hebben de Qatarese diplomaten twee dagen de de tijd gegeven om te vertrekken. Andere Qatarese onderdanen krijgen twee weken de tijd.  
Het Qatarese ministerie van Buitenlandse zaken heeft de beslissingen van de andere Arabische staten ''ongerechtvaardigd'' genoemd en gezegd dat ze ''zijn gebaseerd op beweringen die niet zijn gebaseerd op feiten''. Het voegde eraan toe dat de bedoeling duidelijk is, namelijk om Qatar onder toezicht te plaatsen. ''Dat is op zich is een inbreuk op de soevereiniteit van de staat [Qatar]''.
De achtergrond van de reactie van de Golflanden, met name van Saudi Arabië, is dat het de Saudi's al lange een doorn in het oog is dat Qatar als door gaswinning buitengewoon vermogend landje een eigen politieke koers vaart, en leiders en bondgenoten van de Moslim Broeders, evenals kopstukken van de Palestijnse Hamas beweging onderdak biedt. Ook heeft het een eigen media politiek, waarin bijvoorbeeld de zender al Jazeera redelijk vrij spel wordt geboden. De hack, waarop nu zo hysterisch wordt gereageerd zou dan ook best eens door één van de andere Golflanden in scene gezet kunnen zijn geweest.
Al Jazeera kwam overigens maandag meteen met een tegenzet. Daarin werden contacten onthuld van de ambassadeur van de VAE in Washington, al Otaiba, met een rechtse, pro Israelische Amerikaanse denktank, met als doel Qatar en Kuwait verdacht te maken tegenover de andere Golflanden. Kuwait is een ander Golfland dat al jaren een onfhankelijke koers vaart binnen het samenwerkingsverband van de Golflanden, de Gulf Cooperation Council GCC.
In Qatar is overigens ook een belangrijke Amerikaanse luchtmachtbasis gevestigd. Er zijn 10.000 man Amerikaanse troepen gestationeerd. Het is nog onduidelijk of de ruzie voor deze bases gevolgen heeft.    

Geen opmerkingen:

Israel verplaatst Gaza naar de Westoever

 Israel is bezig het vluchtelingenkamp Jenin op de uit Gaza bekende wijze te veranderen. Bij de gisteren begonnen "Iron Wall'' ...