woensdag 21 juni 2017

Palestijn van 23 is vermoord, volgens zijn familie


De dode Baha' al Hirbawi met een politieman op de achtergrond. Israelische media publiceerden ook deze foto, maar daarop was Baha' onzichtbaar gemaakt.

De familie van een Palestijn uit 'Ezariya (Jeruzalem) die dinsdag is gedood bij een militair checkpoint bij Jeruzalem heeft de toedracht zoals het leger die meldde betwist en zijn dood een moord genoemd.  Het leger meldde dat Bahaa al-Hirbawi’s probeerde een aanval uit te voeren. Hij zou een mes te voorschijn hebben gehaald tijdens een  routinecontrole bij het Jabaa checkpoint
ten noordwesten van Oost Jeruzalem. Hij werd daarop doodgeschoten. Er werd geen enkele Israeli gewond.
Familieleden van de man haalden echter ooggetuigen aan die zeiden dat Baha'bij het checkpoint werd tegengehouden toen hij op weg was van Ramallah naar huis en dat hij volledig door militairen werd omringd. Daarom heeft niemand kunnen zien wat er precies gebeurde, aldus de familie. Zijn oom, 'Iyad al-Hirbawi, zei dat Baha’ na zijn werk in ‘Ezariyya in de avond naar Ramallah was gegaan, om zijn broer te bezoeken die daar woont, en om wat inkopen te doen. Baha' was nog nooit gearresteerd, aldus de oom, net zomin als andere leden van zijn familie. Ze hadden ook geen van allen banden met politieke organisaties.
De familie zei dat de over Baha's dood waren geïnformeerd via posts op de sociale media en dat ze pas later een officiële bevestiging kregen van het Palestijnse liaison bureau (liaison met de Israeli's).  Nog later die dinsdagavond kwamen er tien militaire voertuigen naar 'Ezariya om Baha's huis te doorzoeken en zijn vader, Imad al-Hirbawi, te arresteren. Hij werd voor ondervraging meegenomen naar de nederzetting Maale Adumim, vertelde de woordvoerder van het plaatselijke volksverzetscomité, Hani Halabiya.
Baha' was de oudste van tien kinderen. Hij werkte samen met zijn vader als loodgieter. Hij was de tweede kostwinner van de familie.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...