zondag 11 juni 2017

Netanyahu: verbied buitenlandse steun aan mensenrechtengroepen en hef UNWRA op

De Amerikaanse VN ambassadeur Nikki Haley met Netanyahu.

De Israelische premier Benjamin Netanyahu is niet tevreden met de wet die Israelische NGO's (non governmental organisations) gebiedt hun buitenlandse inkomsten openbaar te maken als ze meer dan de helft van hun inkomsten uit buitenlandse bronnen ontvangen. Het Israelische parlement nam die wet vorig jaar aan. Maar volgens Netnayahu is een aanscherping nodig die buitenlandse betalingen aan NGO's volledig verbiedt. Hij gaat opdracht geven zo'n wet te ontwerpen.
Netanyahu verwijst daarbij naar het feit dat hij onlangs betalingen heeft gestopt die de Noorse regering deed. Dat betrof geld aan een behuizing van een Palestijnse vrouwenorganisatie dat de naam had gekregen van een meisje dat in 1979 een bus kaapte. Noorwegen trok dat geld terug nadat Netanyahu had opgebeld. De premier noemde dat ''het resultaat van Israels vastberaden buitenlandse politiek''.  
Haartez tekent aan dat er 27 Israelische NGO's zijn die meer dan de helft van hun inkomsten uit het buitenland ontvangen. Van deze 27 NGO's zijn er mensenrechtenorganisaties.
Het was zondag overigens niet de enige ''vastberaden'' opmerking van  de Israelische premier. Netanyahu vertelde ook aan Likud parlementsleden dat hij de nieuwe Amerikaanse VN ambassadeur van Trump, Nikki Haley, heeft gezegd dat UNRWA, de VN organisatie die onderwijs, huisvesting,  voedselvoorziening en medische zorg voor de Palestijnse vluchtelingen verzorgt, moet worden opgeheven. organisatie die onderwijs, huisvesting,  voedselvoorziening en medische zorg voor de Palestijnse vluchNetanyahu zei dit tegen Haley toen ze vorige week Jeruzalem bezocht. Volgens Netanyahu ''houdt de UNRWA het Palestijnse probleem alleen maar in stand en lost de organisatie  het niet op''.   
 Het lijkt duidelijk dat Netanyahu hoopt munt te kunnen slaan uit de weinig internationaal georiënteerde en anti VN koers van de nieuwe Amerikaanse regering om probeert zo een belangrijke koerswijziging door te drukken. Opheffing van UNRWA zou catastrofaal zijn voor de gemeenschappen in de vluchtelingenkampen. Toevallig valt Netanyahu's stap ongeveer samen met de ontdekking, door UNRWA, dat er een tunnel loopt onder twee aam elkaar grenzende scholen in Deir al Balagh in de Gazastrook. UNRWA heeft scherpe kritiek geleverd op het feit dat die tunnel, die  levens van Palestijnse kinderen in gevaar kan brengen, daar loopt. De Israelsiche VN ambasadeur, Danny Danon, heeft op zij beurt in een brief aan de secretaris generaal van de VN een scherpe afkeuring geformuleerd van UNRWA.

Geen opmerkingen:

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...