woensdag 21 juni 2017

Saudische koning schuift zoon (31) naar voren als kroonprins

 Prins Mohamed bin Salman.

Koning Salman bin Abdel 'Aziz van Saudi Arabië heeft zijn zoon, Mohammed bin Salman (31), benoemd tot kroonprins. Dat is woensdagochtend even na middernacht bekendgemaakt.
In hetzelfde decreet werd de vorige kroonprins, Mohammed bin Nayef, een 57-jarige neef van de koning, van deze taak ontheven. Mohammed bin Nayef werd ook ontslagen als minister van Binnenlandse Zaken.
De nu benoemde Mohamed bin Salman blijft minister van Defensie. Hij wordt ook vice premier. Tot dusver was hij de tweede kroonprins, de ''onder kroonprins''. De koninklijke beslissing was tevoren met 31 van de 34 stemmen goedgekeurd door de Loyaliteitsraad van het koninkrijk. Van deze raad zijn de belangrijkste leden van het Saudische koninklijke huis lid. 
De benoeming werd verwacht, maar de snelheid waarmee het gebeurde heeft iedereen verrast.
Mohammed bin Salman werd tot onder kroonprins benoemd kort nadat zijn vader in januari 2015 als koning was aangetreden. Daarvoor was hij diens chef de bureau. Vervolgens heeft Mohamed zijn invloed in sneltreinvaart uitgebreid. Hij maakte plannen voor het privatiseren van de staatsoliemaatschappij Aramco, en voor economische hervorminsprogramma's. Hij was (en is) als minister van Defensie de leider en aanjager van de oorlog in Jemen. Hij legde belangrijke buitenlandse bezoeken af, waaronder een bezoek aan het Witte Huis en hij was degene die de komst van Donald Trump in mei naar Saudi Arabië regelde.
Verder speelde hij een belangrijke rol in de recente opleving van het conflict tussen Saudi Arabië, de Arabische Emiraten en andere Golf en Arabische landen met het emiraat Qatar. Ook staat hij bekend als een onverzoenlijk tegenstander van Iran. De Saudi's en Iran steunen in Syrië partijen die tegenover elkaar staan. Hij heeft Iran ervan beticht de islamitische wereld te willen domineren.
Terwijl de rol van prins Mohamed bin Salman in belang groeide, nam die van prins Mohamed bin Nayef dienovereenkomstig af. Zijn snelle val verbaast echter de waarnemers toch wel, omdat hij als vroegere chef van de inlichtingendiensten nog steeds invloedrijk werd geacht. Tijdens het bezoek van Trump speelde hij echter geen rol op de voorgrond en ook bij het conflict met Qatar werd zijn stem niet gehoord.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...