donderdag 29 juni 2017

Brand gesticht door kolonisten van Yitzhar vernielt tientallen Palestijnse olijfbomen

De geblakerde boomgaard van Burin. (Foto Yesh Din) 

Een  dag of drie vier nadat kolonisten een 45 tal bomen hadden beschadigd van de plaats Burin in het  noorden van de Westoever, zijn er opnieuw tientallen bomen vernield in een grote brand. Volgens de Palestijnen was het vuur aangestoken door kolonisten van Yitzhar, dezelfde nederzetting waar vandaan ook de kolonisten afkomstig waren  die de vorige vernieling op hun geweten hadden.
De Palestijnen zeggen de kolonisten van de plaats van de brand te hebben zien wegvluchten naar Yitzhar. Een legerpatrouille zegt niet meer dan dat ze ''ongeïdentificeerde figuren'' te hebben zien weglopen.
De brandstichting is mogelijk een van de ''wraakacties'' van de kolonisten nadat in februari de illegale nederzetting Amona op last van het hooggerechtshof is afgebroken. Sinds die tijd zijn er voortdurend incidenten geweest rond Yitzhar tussen kolonisten en Palestijnen, maar zelfs ook wel tussen kolonisten en het leger. Verantwoordelijk hiervoor zijn volgen de Israelische binnenlandse inlichtingendienst Shin Bet, vooral de zogenaamde ''heuveltop jongeren'', die deels in illegale kampementen wonen (die soms worden opgeruimd, maar dan later weer worden heropgericht, soms op een andere plek).
De heuveltop jongeren zijn de voornaamste uitvoerders van de ''prijskaart'' aanvallen. Maar ook de brandstichting in Duma waarbij een baby van de familie Dawabshe, en later ook de vader en moeder van de baby, omkwamen was hun werk. Twee leden van de groep werden ervoor opgepakt en in ''administratieve detentie'' gezet, iets wat anders alleen voor Palestijnen was gereserveerd. Een leider van de groep is Meir Ettinger, de kleinzoon van rabbijn Meir Kahane van de Joodse Defensie Liga en de destijds als racistisch verboden Kach partij. Ook de  graffiti in de Abdij van Dormition en de brandstichting bij de Kerk van de Vermeerdering van de Broden en de Vis bij het meer van Galilea werden door de heuveltop jongeren uitgevoerd. Overigens is hiervoor nooit iemand veroordeeld.
De krant Yediot Ahronot geeft naar naar aanleiding van de brandstichting en de andere botsingen in de regio het larmoyante commentaar van Israelische soldaten, die zich beklagen dat ze niet weten wat ze moeten doen als er botsingen zijn tussen kolonisten en Palestijnen, bijvoorbeeld.  De Palestijnen kunnen ze verjagen, door op ze te schieten met traangas, rubberkogel en scherpe munitie. Maar tegen Joodse oproerkraaiers weten e niet wat ze moeten doen. ''We voelden ons totaal hulpeloos,'' zei één van hen.  ''Na maanden van training over hoe we moeten vechten en schieten en de gevechtsregels was er niemand die ons vertelde wat we moesten doen met een 15 jaar oud Joods kind dat stenen naar Arabieren gooit'' En: ''We slaagden erin de Arabieren terug te duwen. Zij weten dat we geweld tegen  ze kunnen gebruiken. Maar bij de Joden werkt het niet. De methodes om mensen te verspreiden hielpen niet. Het was alsof ze blij waren dat er soldaten bij ze waren, alsof we ze beschermden en zorgden dat ze niet gewond raakten.''   
De arme man. Op Palestijnen kan je schieten, je kan ze zelfs ongestraft doodschieten. Maar bij Joden is dat verboden, wat ze ook doen. Al vallen ze je aan. De mensenrechtenorganisatie Yesh Din gaf een ander commentaar naar aanleiding van de verbrande bomen in Burin: ''De afgelopen twee maanden hebben we een golf van geweld gezien tegen de inwoners van Palestijn se dorpen in de buurt van Yitzhar. Als dit brandstichting was, dan is dat een bewijs te meer dat de Joodse instanties die de wet moeten handhaven hun werk niet goed doen. Het geweld zal niet stoppen als er geen afschrikking wordt gecreëerd door de bescherming van Palestijnen, effectieve onderzoeken, het vervolgens van overtreders en het uitdelen van substantiële straffen."
Maar ja, substantiële straffen. Die worden alleen uitgedeeld aan Palestijnen....

2 opmerkingen:

Meir zei

Citaat: ''Na maanden van training over hoe we moeten vechten en schieten en de gevechtsregels....'

'Gevechtsregels', ja het staat er echt. Hier staat dus iets als: terreur van Amish tegen anderen.
De kolder van 'Joodse kinderen die het dagelijkse ritueel uitvoeren van stenen gooien', want dat suggereer je terwijl je weet dat kinderen van Arabieren dit dagelijks doen, zoals die terroristenfamilie Tamimi met sinds jaar en dag krijsende Ahed Tamimi mt haar toneelstukjes voor de IDF soldaten. Linksvolk vindt het prachtig.

Dat je al deze bagger uit je toetsenbord weet te rammelen en nog serieus bedoelt.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
Dat u deze tekst uit uw toetsenbord weet te rammelen om 05:52 uur 's morgens is tot daaraan toe. Maar voordat u het weer doet: ''gevechtsregels '' is de vertaling van ''rules of engagement''. Het hele door u gewraakte stukje is namelijk een vertaling van een op YNet geciteerde soldaat (wat u kunt controleren door op de link te klikken). Ik stel daarom voor dat u uw klacht aan het Israelisdhe leger richt.

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...