zaterdag 17 juni 2017

Palestijnse Autoriteit blokkeert 11 nieuwssites

Tenminste 11 nieuws websites van buiten de bezette Westoever zijn geblokkeerd op last van procureur generaal Ahmad Barak van de Palestijnse Autoriteit. Een werknemer van de Internet Provider Service (IPS) in Ramallah heeft dat meegedeeld. 
Het gaat om websites die zijn geaffilieerd met Hamas of met de beweging van Mohammed Dahlan. Dahlan, een voormalige veiligheidschef van Fatah, en de man die achter de mislukte coup van Fatah in 2005 in Gaza,  is in 2011 uit Fatah gezet en verbannen. Abbas ziet hem als een rivaal, en dat des temeer omdat Dahlan banden heeft met het Egyptes president al Sisi,en in de Golf. Hij woont tegenwoordig in de Verenigde Arabische Emiraten,
Onder de geblokkeerde sites zijn het met Hamas geaffilieerde ''Palestinian Information Center '' en het Shehab Nieuws Agentschap, evenals Amad (de ‘Voice of Fateh’) een site die verwant is met Dahlan. Al Jazeera meldt dat Iyad al-Qarra, de hoofdredacteur van '‘Palestine’, een met Hamas geaffilieerde krant, bevestigde dat de site van de krant op de Westoever  niet meer toegankelijk is.Op Facebook schreef al-Qarra dat zijn ''technische collega's'' eraan werkten om de blokkering te omzeilen, want de krant zou tienduizenden lezers hebben op de Westoever.
Het Netwerk van Solidariteit met Gevangenen Samidoun meldt intussen dat er demonstraties worden georganiseerd om de vrijlating te eisen van Nasser Jaradat. Deze 23-jarige landbouwkundige student werd op 8 juni opgepakt wegens kritiek die hij had geuit op Facebook jegens de official van Fatah, Jibril Rajoub. Die had namelijk op de Israelische tv verklaard dat het ''evident was dat de Klaagmuur onder Joods toezicht zou blijven''. Jaradat had dat ongepaste gulheid genoemd aangaande een plek waarover Rajoub niets te zeggen had.
Jaradat’s arrest is onderdeel van een trend volgens Samidoun. Zowel Israel als de PA arresteren de laatste tijd op grote schaal Palestijnen wegens het uiten van meningen op Facebook. Dat gebeurt volgens Samidoun in het kader van de ''veiligheidcoördinatie van de PA met Israel. De krant Haartez meldde in april dat Israel in minder dan een jaar tenminste 400 mensen had aangehouden om deze reden, en dat de PA in dezelfde tijd voor hetzelfde een ongeveer gelijk aantal mensen had opgepakt.
Hamas had nog een andere mededeling: namelijk dat in de maand mei 103 mensen door de PA zijn gearresteerd van wie een belangrijk deel ook al eerder door Israel was opgepakt.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...