woensdag 28 juni 2017

Yair Lapid belastert op kosten van NGO Monitor mensenrechtenorganisaties in Madrid

Lapid
De door veel mensen voor ''gematigd'' gehouden Yair Lapid, voormalige Israelisch minister van Financiën, leider van de Yesh Atid (er is een toekomst) partij en lid van de Knesset, is woensdag naar Madrid vertrokken. Daar gaat hij tegenover Spaanse parlementsleden een rapport verdedigen dat is opgesteld door de Israelische organsiatie ''NGO Monitor'' in samenwerking met ACON, een Spaanse organisatie die enige gelijkenis vertoont met met ons CIDI. De reis wordt betaald door NGO Monitor.
Wat is NGO Monitor? Een club die Israelische en Palestijnse mensenrechtenorganisaties en andere NGO's verdacht probeert te maken, opdat buitenlandse organisaties ze niet meer subsidiëren en ze ook zo ongeloofwaardig mogelijk (of zo ''antisemitisch mogelijk, u weet wel ''BDS is antisemitisch'') overkomen. Mikpunten van NGO Monitor zijn, onder meer, B'tselem, the New Israel Fund, Yesh Din, Machsom Watch, Breaking the Silence, the Alternative Information Centre, en Palestijnse organisaties als Addameer, the Palestinian Centre for Human Rights (PCHR), al Haq, the Applied Research Institute Jerusalem (ARIJ), vakbonden, agrarische bonden en vrouwenbonden en solidariteitsbewegingen met gevangenen als Samidoun.
NGO Monitor is een semi overheidsinstelling die (een deel van) zijn geld krijgt uit duistere Amerikaanse bronnen. De directeur ervan, Gerald Steinberg, een hoogleraar van de universiteit van Tel Aviv, is tevens adviseur van premier Netanyahu en van het ministerie van Buitenlandse Zaken.
Het rapport dat Lapid gaat verdedigen is hier te lezen. Het uit (uiteraard) verwijten aan Spaanse organisaties dat ze geld hebben overgemaakt aan één van de door NGO Monitor als ''terroristisch'' of ''antisemitisch'' betitelde organisaties ( of op zijn minst aan ''terroristische organisaties'' geliëerd). Het principe is dat een bekend persoon wordt opgevoerd die op grond van geheime dossiers in een Israelische gevangenis opgesloten is geweest, meestal onder ''administratieve detentie'' en dus zonder inhoudelijke vorm van proces, om vervolgens te kunnen zeggen dat deze persoon wegesn lidmaatschap can een terroristische organisatie in Israel opgesloten is geweest, Ik hoef het misschien niet verder allemaal uit te leggen. Dat heb ik namelijk al een keer gedaan in een stuk waarin ik het CIDI aanviel, omdat het zich op een vergelijkbare manier voor het ultra rechtse karretje van NGO Monitor had laten spannen (het stuk staat hier).
Het spreekt vanzelf dat NGO Monitor een zware aanslag pleegt op de vrijheid van meningsuiting. Lapid leent zich ervoor daar aan mee te werken door als spreekbuis van NGO Monitor op te treden en dat berooft hem van zijn laatste greintje geloofwaardigheid als ''gematigd politicus''. Volgens Haaretz is het trouwens niet voor het eerst dat hij zich zo opstelt. Hij heeft zich in recente jaren gesteld achter groepen als ''Reservists at the Front'' en ''Mijn waarheid'' die zich tegen de groep van ex militairen ''Breaking the Silence'' keerden. Ook heeft hij de menenrechtenorganiatie B'tselem ervan beticht de reputatie van het Israelische leger te beschadigen.

Geen opmerkingen:

Honger wordt acuut, maar de VS houden voor de derde keer een bestand in Gaza tegen

Met moeite is nog een vrachtauto te onderscheiden. (Foto Arab48) De VS hebben een zware verantwoordelijkheid op zich geladen door dinsdag vo...