maandag 12 juni 2017

Israel vermindert op verzoek van de PA de levering van stroom aan Gaza met 40 procent

Het Israelische ''veiligheidskabinet'' heeft besloten de levering van Israelische elektriciteit aan de Gazastrook met 40 procent te verminderen. Dat  is in overeenstemming met een verzoek van  de Palestijnse Autoriteit van een tijdje geleden. De PA betaalt nu nog voor de stroom uit de opbrengst van de belastingen die Israel voor de PA int. De PA liet toen aan Israel weten dat het met die betaling wenste te stoppen.  
De vergadering van het Israelische veiligheidskabinet werd bijgewoond door stafchef Gadi Eisenkot, de chef van de militaire inlichtingendienst Herzi Halevi en de ''Coördinator van de Regeringsactiviteiten in de de Gebieden'' Yoav Mordechai. Alledrie deze generaals beschreven de  slechte algemene situatie in Gaza. De top vreest dat nog verdere verslechtering tot uitbarstingen kan leiden. Zij adviseerden desondanks niet clement te zijn jegens Hamas en het verzoek van de PA op te volgen.

De vermindering van de stroomtoevoer zal ertoe leiden dat er binnenkort slechts één a twee uur per dag stroom in de Gazatrook voorhanden is. Nu is dat nog drie a vier uur per dag. Maar de Israelische leveranties zijn de enige bron die nog over is, nadat het geld voor dieselolie op is en de eigen centrale van Gaza niet meer draait, terwijl de Egyptische toevoer door technische oorzaken voortdurend is gestremd.
Het terugbrengen van de hoeveelheid stroom is trouwens niet de enige manier waarop de PA Hamas probeert klem te zetten, nu de ''tunneleconomie'' richting Egypte, door Egyptisch toedoen vrijwel is opgedroogd. De PA heeft ook gedreigd de toelevering van medicijnen (onder andere voor ziekenhuizen) en van babymelk stil te gaan leggen. De VN coördinator voor het ''vredesproces'', Nikolai Mladinov, waarschuwde bij de aankondiging van de maatregelen van de PA destijds al voor ''ernstige humanitaire gevolgen". 

1 opmerking:

Anoniem zei

Daar zal het Israëlische 'veiligheidskabinet" vast niet lang hebben over na moeten denken.
Corrie

Alaa Abdel Fatah heeft onze hulp nodig

Het is waarschijnlijk veel mensen ontgaan dat ik een hele tijd niets over Egypte heb geschreven. Daar waren twee redenen voor. In de eerste ...