woensdag 28 juni 2017

Deze week twee baby''s overleden doordat PA medische zorg in Gaza afknijpt

Doordat de Palestijnse Autoriteit weigerde vergunningen  af te geven voor behandeling in Israel, zijn deze week in Gaza twee pasgeboren baby's met aangeboden afwijkingen overleden. Dat meldt de krant Haaretz op gezag van het ministerie van Gezondheid in Gaza. Het gaat om twee baby's met hartafwijkingen, beiden van een week oud. Mus’ab Balal al-Ara’eer stierf maandag. Bara Mohammad Raban strief dinsdagmorgen. Of behandeling in Israel succesvol zou zij geweest is niet zeker. Zeker is wel dat in Gaza of op de Westoever geen mogelijkheden zijn om dergelijke aandoeningen te behandelen.
Dr. Allam Abu Hamda, het hoofd van de afdeling voor neo natalogie van het Shifa
ziekenhuis in Gaza stad zei dat meer kinderen behandeling nodig hebben en gevaar lopen. Hij noemde het een misdaad wat de PA doet en riep mensenrechtenorganisaties en de internationale gemeenschap op onmiddellijk in actie te komen. Dr. Ashraf al-Qudra, woordvoerder van het ministerie van Gezondheid van Gaza zei dat sinds het begin van dit jaar negen mensen zijn  overleden doordat de PA hen verhinderde in Israel behandeld te worden. Hij zei ook dat er een aantal mensen op behandeling wacht. De gang van zaken is dat mensen die in Israel behandeld moeten worden, daarvoor een aanvraag koeten doen bij de PA die daarvoor toestemming geeft en geld beschikbaar stelt. Zonder dat krijgen ze geen vergunning van Israel.
De PA ontkent dat er een verandering is van politiek, maar voor iedereen is duidelijk dat de zaak onderdeel is van de huidige campagne van de PA waarbij Hamas de duimschroeven worden aangedraaid. In de maand mei werden slechts 300 behandelingen van patiënten goedgekeurd, terwijl dat een jaar geleden gemiddeld een aantal van 2.040 per maand was. Een 1.600 patiënten, waaronder kanker patiënten en kinderen, wordt zo behandeling ontzegd, waarvoor door de tien jaar oude Israelische blokkade in Gaza geen mogelijkheid is. 
Een delegatie van Physicians for Human Rights Israel vond onlangs dat er een tekort in Gaza is aan Fentanyl, een middel voor anaestesie dat wordt gebruikt bij operaties. Het dreigt het uitvoeren van operaties onmogelijk te maken in Gaza. De reden is dat de PA het middel niet meer laat leveren.
 De directeur generaal van het ministerie van Gezondheid in Gaza meldde dat ook veel andere middelen al drie maanden niet worden doorgestuurd, waaronder 17 medicijnen tegen kanker die nu in Gaza niet meer te kringen zijn. Behalve kankerpatiënten zijn ook patiënten met cistische fibrose (taalslijmziekte) zwaar getroffen. Volgens de directeur generaal betekent het opraken van deze belangrijke medicijnen dat ofwel medicijnen van buiten de Palestijn se gebieden moeten worden gehaald of dat patiënten naar buitenlandse ziekenhuizen moeten worden doorverwezen. In beide gevallen zijn daarvoor Israelische vergunningen nodig. En die worden zelden gegeven.
Intussen stelde Physicians for Human Rights Israel vast dat het normale maandelijks budget van de 13 regeringsziekenhuizen en de 54 centra voor primaire gezondheidszorg van gewoonlijk $4 miljoen per maand was gezakt tot $2.3 miljoen in april, en in mei nog verder was gedaald tot een half miljoen dollar. Een derde van de meest essentiële medicijnen en zo'n 270 zaken die nodig zijn voor operatiekamers en intensive care eenheden zijn niet meer voorradig. Het staat niet op zichzelf, want de PA heeft ook de salarissen van zijn ambtenaren in Gaza met minstens 30 procent verlaagd en de betaling van uitkeringen aan 277 ex gevangen stopgezet. Verwacht wordt dat ook het onderwijs zal worden aangepakt. Maar het afremmen van de gezondheidszorg is natuurlijk het heftigst. Dat kost mensenlevens.

4 opmerkingen:

Meir zei

Is geen nieuws want wordt door Arabieren veroorzaakt.

Abu Pessoptimist zei

Meir,
a) U maakt niet uit wat nieuws is en wat niet,
b) de actie van de PA is zeker heel laakbaar, maar kan alleen zo uitpakken in de context van 10 jaar blokkade door Israel. Mensen kunnend daardoor niet vrij reizen. En de gezondheidszorg in Gaza is daardoor op een droevig laag peil beland (gebrek aan medicijnen, gebrek aan training van artsen, gigantisch gebrek aan apparatuur (voor thoraxchirurgie bijvoorbeeld). Ergo: de doden zijn veroorzaakt door Joden.

Mr.johanyip zei

In dat geval Ben jij dus ook verantwoordelijk! Naar mijn mening is niet elke Jood een Israelier en omgekeerd! Daarnaast zouden de Egyptenaren ook de grenzen kunnen openen. De bottom line...zolang ze er onderling niet uit komen, zal nergens een oplossing gevonden worden!

Abu Pessoptimist zei

Mr johanyip,
Niet alle joden zijn Israeli's en ik ben dus inderdaad niet verantwoordelijk. Hoogstens betrokken.
De Egyptenaren zouden de grens kunnen openen, maar willen niet opgescheept worden met een probleem dat Israel heeft veroorzaakt en weigert op te lossen. Niet humaan misschien tegenover Gaza, maar wel begrijpelijk.
De bottom line is dat zolang de wereld denkt dat onderhandelingen tussen de bezetter en degenen die bezet zijn de oplossing kan brengen, die oplossing nooit gevonden kan worden. De oplossing kan alleen van buiten komen.

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...