woensdag 28 juni 2017

Israeli's vernielen 96 door Nederland betaalde zonnepanelen en 45 olijfbomen

Jubbet al Dhib

Updated. Israelische militairen hebben woensdagochtend 60 96 zonnepanelen vernield in het geïsoleerd ten oosten van Bethlehem liggende dorpje Jubbet al-Dhib. Het dorpje ligt in 'Area C' van de Westoever en is omringd door nederzettingen, waaronder Noqdim, de nederzetting waar de Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman woont. De zonnepanelen waren geïnstalleerd door een Israelische organisatie op kosten van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken. De kosten waren een half miljoen euro, meldt het Algemeen Dagblad nu (vrijdag 30 juni). Israel had eerder geweigerd  een aansluiting op het elektriciteitsnet te verzorgen voor de 160 inwoners van het dorpje.
Het 'Applied Research Institute - Jerusalem' (ARJI) gaf als commentaar dat het het besluit van het  ''Burgerbestuur'' (Civil Administration, de misleidende naam van het militaire gezag op de Westoever) om geen vergunning te verlenen aan het dorpje om gebruik te maken van zonne energie een overtreding is van het internationale recht. Het noemde het  tevens “een bevestiging van de voortzetting van de Israelische politiek om het lijden van de Palestijnen te verergeren wat met zich meebrengt dat zij hun huizen verlaten, en van het overnemen van de controle over hun land zodat de Israelische nederzettingen kunnen worden uitgebreid''.
 Een soldaat van het Israelische leger fotografeert de schade (foto Rabbis for Human Rights)

En als ik dan toch bezig ben Israelische vernielingen te melden:Een dag of drie geleden heeft de groep ''Rabbis for Human Rights'' (RFHR) geconstateerd dat een aantal van zeker 45 olijfbomen van het dorp Burin in het  noorden van de Westoever zeer ernstig is beschadigd. Burin ligt vlakbij de nederzetting Yitzhar, die één van de nederzettingen is met de meest militante en gewelddadige kolonisten.
De schade werd door RFHR doorgegeven aan het militaire gezag dat de schade opnam. Voor een eventuele vervolging verwees het militaire gezag de rabbijnen echter naar de politie. Die vervolgt dit soort zaken vrijwel nooit. Het percentage klachten dat in behandeling wordt genomen ligt rond de 7 procent volgens de mensenrechtengroep Yesh Din, en het aantal vervolgingen bij zo'n 3 procent.
Dit geldt ook voor geweldsdelicten. Daarvan zijn er de laatste tijd in de buurt van Yitzhar de nodige geweest. Sinds april werden onder meer een herder en een 72 jarige vrouw na mishandeling in een ziekenhuis opgenomen. Bij de aanval op de herder werd een aantal Palestijnen die de aanvallende kolonisten wilden verjagen door het leger in de benen  geschoten. Onnodig te zeggen dat geen van de kolonisten is aangehouden.   

Geen opmerkingen:

Nieuws van de nooit aflatende strijd om grond en zeggenschap op de Westoever

  Twee Palestijnen van de Westoever zijn gisteren overleden als gevolg van schotwonden die waren toegebracht door kolonisten. De twee waren ...