woensdag 7 juni 2017

Saudische minister: Qatar moet zijn steun voor Hamas en de Moslim Broederschap staken

Jubeir
Qatar moet stoppen met zijn  steun voor de Palestijnse beweging Hamas en de Moslim Broederschap voordat de betrekkingen hersteld kunnen worden. Dat heeft de Saudische minister van Buitenlandse Zaken Adel al-Jubeir in Parijs gezegd tegen verslaggevers, zo meldt Al Jazeera.  De ministers sprak kort nadat Saudi Arabië, Bahrain, de Verenigde Arabische Emiraten, Egypte en de door de Saudi's erkende regering van Jemen, de betrekkingen met Qatar hadden verbroken, en hun luchtruim voor Qatarese vliegtuigen hebben gesloten, evenals hun haven voor Qatarese schepen.
Ironisch genoeg vond op woensdag een aanval plaats op het Iraanse parlement en de tombe van Khomeiny in Teheran,, Er vielen 12 doden. IS eiste de verantwoordelijkheid op. De Iraanse Revolutionaire Garde gaf de Saudi's de schuld. 
  ''We willen dat  Qatar zijn beloftes waar maakt die het een paar jaar geleden deed met betrekking tot steun aan extremistische groepen, zijn vijandige media en zijn inmenging in de zaken van andere landen,'' zei de Saudische minister. Al Jubeir bekritiseerde ook de recente toenadering van Qatar tot Iran en zei dat ''landen die dat doen, dat doen op eigen risico''. Hij voegde eraan toe dat niemand Qatar wil schaden, maar dat het moet beslissen in welke richting het wil bewegen. ''We namen deze stap met grote moeite, opdat het gaat begrijpen dat deze politiek niet gehandhaafd kan worden en moet veranderen.'' Qatar ondergraaft volgens de minister met zijn steun voor Hamas en de Moslim Broederschap Egypte en de Palestijnse Autoriteit.
Hamas reageerde door te zeggen dat de Saudische opmerkingen ''een schok waren voor het Palestijnse volk en de islamitische naties. Het zei te vrezen dat Israel de opmerkingen ''zal aangrijpen  om nog meer misdaden jegens het Palestijnse volk te plegen''. Hamas maakte overigens een aantal dagen voor de breuk al bekend dat sommige leiders van de beweging op verzoek van de Qatarese autoriteiten het land hebben verlaten. Er werd niet bij verteld om welke leden het ging. Zij zouden onder meer zijn uitgeweken naar Maleisië en naar Turkije.
 De Turkse president Erdogan kwam Qatar te hulp. Hij zou, zo merkte hij op, persoonlijk zijn opgetreden als de beschuldigingen tegen Qatar waar waren geweest. Hij keurde de sancties af en zei dat ze niets zouden oplossen. De Kuwaitse emir, Sheikh Sabah Al Ahmad Al Jaber Al Sabah, bracht dinsdag een bezoek aan Saudi Arabië en sprak daar met koning Salman.Volgens Reuters ging het om een bemiddelingspoging van de emir. Er werden geen details bekend gemaakt.
De Amerikaanse president Trump reageerde op de breuk in de Golflanden met opmerkingen dat hij blij is dat zijn recente trip naar Saudi Arabië ''nu al resultaten oplevert". De president, die tijdens zijn bezoek allerhartelijkst met de Qatarese emir had gesproken, gooide hem nu vrolijk 'onder de bus' en twitterde opgetogen: ''Ik zei tijdens mijn recente trip naar het Midden Oosten dat er niet langer betaling van radicale ideologieën kan zijn. Leiders wezen naar Qatar - kijk!" En: "Het is zo fijn om te zien dat het bezoek aan Saudi Arabië met de koning en 50 landen al resultaat heeft. Ze zeiden dat ze een harde lijn zouden volgen aangaande betalingen....extremisme, bij alles werd verwezen naar Qatar. Misschien is dit het begin van het einde van de ellende van het terrorisme."
De Verenigde Arabische Emiraten hebben een gevangenisstraf van 15 jaar gesteld iedere uiting van sympathie voor Qatar. De Malediven, en de regering van het oostelijke gedeelte van Libië, hebben ook hun betrekkingen met Qatar verbroken. Jordanië heeft de diplomatieke betrekkingen met Qatar naar beneden bijgesteld en de vergunning van de zender al Jazeera ingetrokken.

Geen opmerkingen:

Een afdeling van de WZO speelt sleutelrol in Israels nederzettingenprogram

Nederzetting Ofra zou eigenlijk afgebroken moeten worden.  Ik vermoed dat de leden van de Zionistische Wereldorganisatie raar zullen opkijke...