woensdag 14 juni 2017

Tillerson zorgt voor fake news: PA zou gaan stoppen met betalen families gevangenen

Abbas ontmoet Tillerson, 3 mei 2017 in Washington (Reuters).  

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft gezorgd voor ''fake news. Tijdens een hoorzitting in de Amerikaanse Senaat zei hij dat de Palestijnse Autoriteit van plan is te stoppen met het betalen van uitkeringen aan familieleden van door Israel gevangen gezette, gedode of gewonde Palestijnen.Dat zou te danken zijn aan druk van de regering Trump.
In antwoord op een vraag zei Tillerson, dat het aan de orde was gekomen tijdens het bezoek van de Palestijnse president Abbas op 3 mei aan Washington. ''De president (Trump) bracht het ter soprake en ik heb hem later gezegd dat hij er absoluut mee moet stoppen," aldus Tillerson.  Israel heeft echter ontkend dat er een wijziging zou zijn van de Palestijnse politiek in dit opzicht. Ook
Palestijnse bronnen spreken het tegen.
De krant Haaretz sprak 'Issa Qaraqe, de leider van de PA organisatie voor de gevangenen, die zei dat er absoluut geen wijziging was en dat alle  pensioenen deze maand betaald waren. Het zou ook niet anders kunnen, want de Palestijnse wetgeving stelt dit verplicht. President Abbas zou zijn laatste restje populariteit verspelen als hij de pensioenen zou afschaffen. In Israel is een wet in de maak die voorschrijft dat de afdracht van belastingen aan de PA worden gekort om de betalingen aan deze families van ''terroristen'' te stoppen.    
Reuters meldt dat zo'n 35,000 Palestijnse families ondersteund worden uit een fonds dat in de jaren  '60s hiervoor is opgezet. Sommigen van hen wonen buiten de bezette gebieden. Het bedrag dat  ermee gemoeid is wordt geschat op zo'n 100 miljoen dollar per jaar.  Abbas zou echter wel, na zijn gesprek met Trump, besloten hebben de pensioenen te stoppen aan 277 ex gevangenen die bij de laatste gevangen uil zijn vrijgelaten en door Israel zijn uitgewezen naar Gaza. Dat valt echter voor een deel ook in de categorie onder zijn huidige vijandige stappen jegens Hamas, zoals het stoppen van betalingen voor de elektriciteit van Gaza en de korting op salarissen van 45.000 ambtenaren in Gaza die nog in dienst zijn van de PA. 

Geen opmerkingen:

Israel opent het vuur op wachtenden op voedsel: ruim 100 doden en 726 gewonden

                                                                      Foto van X Het Israelische leger heeft donderdagmorgen een nieuw en ni...