dinsdag 16 januari 2018

Amerika bevriest ruim de helft van de hulp aan UNRWA

(Foto UNRWA)

De Verenigde Staten houdt ruim de helft achter van wat het volgens de verwachting aan de VN hulporganisatie voor de Palestijnse vluchtelingen UNRWA zou geven. In plaats van 125 miljoen dollar maakt de VS 60 miljoen dollar over. De rest, 65 miljoen dollar wordt voorlopig achtergehouden. Er zal later over worden beslist, zei een Amerikaanse functionaris dinsdag.
Washington lijkt met het achterhouden van het geld een dreigement van president Trump uit te voeren. Op 2 januari twitterde Trump dat Washington de Palestijnen ”HONDERDEN  MILJOENEN  DOLLARS per jaar betaalt en er geen waardering of respect voor terugkrijgt. “Ze willen zelfs niet onderhandelen over een vredesovereenkomst met Israel, die allang gesloten had moeten zijn ... als de Palestijnen niet langer over vrede willen praten, waarom zouden wij dan in de toekomst van deze massale betalingen aan hen doen ?”, aldus de tweet.
De Amerikaanse functionaris die anoniem wilde blijven, vermeed het te verwijzen naar Trumps tweet. Hij zei dat de zaak van UNRWA “grondig opnieuw moet worden bekeken, zowel voor wat betreft hoe de organisatie werkt als hoe zij wordt gefinancierd.”
Hij voegde er echter nog wel een punt aan toe dat Trump ook vaak naar voren heeft gebracht. Hij zei namelijk dat “het tijd is dat andere landen, waaronder een aantal tamelijk rijke, hun deel gaan bijdragen aan het bevorderen van regionale veiligheid en stabiliteit”.
De Israelische krant Haaretz brengt in herinnering dat er over wel of niet doorgaan met betalen aan UNRWA binnen de regering Trump heftige gesprekken zijn gevoerd. De ambassadeur bij de VN, Nikki Haley, wilde de bijdrage volledig bevriezen zolang de Palestijnen weigerden nog aan de door de VS geleide vredesbesprekingen deel te nemen. Minister van Buitenlandse Zaken Tillerson en hoge functionarissen van zijn departement waarschuwden echter dat dit zou leiden tot een humanitaire crisis in Gaza, Jordanië en op de Westoever. 
De eerder genoemde functionaris zei dat "de VS bereid blijven bij te dragen aan de noden van de meest kwetsbaren'' en dat zou blijken uit ''het ter beschikking stellen van fondsen die ervoor zorgen dat scholen en gezondheidsvoorzieningen operationeel blijven.''  Maar als er meer nodig was, dan deden de VS een beroep op anderen om hun deel bij te dragen. En niet alleen ''op de ruim 50 landen die in het verleden al hebben bijgedragen, maar ook die andere landen die er wel de middelen voor hebben maar nog geen steun hebben verleend".
De Israelische premier Netanyahu zei deze maand dat hij voor het geleidelijk afbouwen van de hulp aan UNRWA is, en dat hij Trumps aanpak steunt, omdat UNRWA het Palestijnse probleem vooral in stand houdt in plaats van het op te lossen. Dat is in grote trekken de mening van een grote meerderheid van het Israelische establishment. Maar op de site van UNRWA valt te lezen dat er weinig alternatieven zijn zolang de kwestie van ''het recht op terugkeer'' niet is opgelost. Palestijnen in buurlanden als Libanon en Syrië kunnen geen staatsburgerschap aanvragen en worden apart gehouden in vluchtelingenkampen.  (Velen van hen willen dat trouwens ook helemaal niet, die willen gewoon terug naar Palestina, voeg ik Abu, eraan toe).
UNRWA heeft tegenwoordig de zorg voor ruim 5 miljoen vluchtelingen. Er zijn 59 kampen waar de organisatie hulp verleent, op de Westoever, en de Gazastrook, Jordanië, Libanon en Syrië. Ooit waren deze kampen een verzameling tenten, in de afgelopen 70 jaar zijn het verzamelingen dicht opeen gepakte gebouwen en gebouwtjes geworden. Zo'n 30,000 mensen werken voor UNRWA, van wie de meerderheid Palestijnen. De organisatie is daarmee ook een grote werkverschaffer. UNRWA levert voedselhulp, en runt onder meer gezondheidscentra en scholen voor de plaatselijke kinderen. Het jaarlijkse budget bedraagt meer dan 1 miljard dollar. Op de site van UNRWA valt te lezen dat de VS in 2016 nog een derde van dit bedrag, 370 miljoen dollar, hebben toegezegd.
In geval van serieuze beknotting van de financiële middelen (en dat is nu aan de orde) zal, zo meldde de krant Haaretz begin januari, het eerst bezuinigd worden op onderwijs, omdat voedselhulp en gezondheidszorg van vitaler belang worden geacht.Dat betekent dat in Gaza en op de Westoever een 12.000 banen van onderwijzend personeel op de tocht komen te staan. In het hele Midden Oosten gaat het om 20.000 man.
Toen Trump de gelden bevroor voor het subsidiëren van abortussen, kwam Liliane Ploumen van onze eigen Nederlandse PvdA met succes in actie en richtte ze, waarvoor hulde, een mondiaal fonds op. Misschien moeten we haar vragen die actie nog een keer over te doen.

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...