donderdag 11 januari 2018

Israelische Planningscommissie keurt over de 1,100 nieuwe woningen goed in 20 nederzettingen

De Israelische Hogere Planningscommissie heeft woensdag de bouw van 1.122 nieuwe woningen in de nederzettingen goedgekeurd, meldt de NGO Vrede Nu.  Ze zullen gebouwd worden in 20 nederzettingen en buitenposten''. Van de 1.122 zijn er 770 in de eerste fase van de planning (zij worden nu openbaar gemaakt) en 352 voor de laatste fase van de planning (na een korte periode worden ze automatische definitief). Ook werden deze donderdag 651 tenders uitgebracht. Dat zijn plannen waarvoor aannemers zich kunnen aanmelden en waarbij de gunstigste bieder wordt geaccepteerd om het plan uit te voeren.
 De Israelische minister van Defensie Avigdor Lieberman wil binnenkort komen met plannen voor de goedkeuring van nog eens 2,500 nieuwe wooneenheden, volgens Vrede Nu.
De Palestijnse minister van Buitenlandse Zaken, Riyad Maliki gaf donderdag als commentaar dat dit gevolgen zijn nadat de Verenigd Staten ''groen licht'' aan Israel heeft gegeven ''om te doen wat ze willen met het land van Palestina''. Dit is ''een van de gevolgen van president Trumps erkenning van Jeruzalem als de hoofdstad van Israel, zei Maliki voor radio ''De Stem van Palestina''.

Vrede Nu maakte eerder bekend dat er in 2017 in de nederzettingen plannen voor 6,742 nieuwe huizen zijn goedgekeurd, het hoogste aantal sinds 2013. In 2016, was het aantal 2,629 eenheden.
De nieuwe Israelische plannen doen niet veel stof opwaaien en krijgen nauwelijks coverage in  de pers. Waarschijnlijk is dat om dat de VS er toch wel mee akkoord gaat. Bovendien is de  twee statenoplossing eigenlijk in de tussentijd wel zo'n beetje overleden, al zullen Europa, andere overheden en een aantal Joodse organisaties nog wel een aantal jaren doen alsof dat niet het geval is.  

Geen opmerkingen:

Israel valt voor de vierde keer het Shifa-ziekenhuis aan

Het Shifa-complex brandt (foto van X)  Israelische troepen zijn maandagnacht opnieuw het Shifa-ziekenhuis in Gaza-stad binnengevallen. Tanks...