zondag 28 januari 2018

Israel werkt mee aan leveren elektriciteit voor rioolzuivering en ontzilting in Gaza

 Foto van 2017: door rioolwater vervuild strand bij Gaza stad.

 De Israelische Water Autoriteit heeft vorige week een overeenkomst getekend met de Elektriciteitsmaatschappij in Gaza  over de levering van elektriciteit voor het laten werken van een rioolzuiveringsinstallatie. Het hele project kost 75 miljoen dollar en wordt gefinancierd door de Wereld Bank en donorlanden. Er worden in totaal negen hoogspanningsgeneratoren aan de Strook geleverd.
In de eerste fase wordt drie megawatt geleverd aan de zuiveringsinstallatie in het noorden van de Gazastrook, in de tweede fase komen daar zes megawatt bij. Het gehele project wordt in twee maanden afgerond. De installatie zal dan per dag 36,000 kubieke meter afvalwater, afkomstig van 300.000 inwoners behandelen en gezuiverd water leveren voor de landbouw.

 Met Duits geld (40 miljoen) werd in Gaza stad in 2014 een moderne zuiveringsinstallatie geleverd. Die ligt echter door gebrek aan stroom nagenoeg stil. De vervuiling is zo toegenomen dat het aan de stranden in Israel tot aan Tel Aviv zichtbaar en merkbaar is. In 2017 overleed in Gaza voor het eerst een jongetje van vijf na het zwemmen in vervuild zeewater. Zijn broertjes werden ziek.
Naast de afspraken over de zuiveringsinstallatie zal Israel bovendien 1,5 megawatt elektriciteit gaan leveren aan de ontziltingsinstallatie in Khan Younis. Die is daarvoor 40 miljoen dollar gebouwd met geld van de Europese Unie. Deze fabriek zal dan dagelijks 20.000 kubieke meter zeewater kunnen behandelen. Nu levert de fabriek niet meer dan 6,000 kubieke meter drinkwater per dag.
De Palestijnse Autoriteit (PA) besloot in april 2017 niet meer voor levering van Israelische elektrciteit aan Gaza te betalen, waarop Israel de levering stopte. Intussen is de PA daar weer op teruggekomen. Begin januari werd de levering weer hervat. In plaats van tussen de 2 en 4 uur elektriciteit per dag hebben de Gazanen nu tussen de 4 en 8 uur per dag stroom.

7 opmerkingen:

Shula zei

'Intussen is de PA daar weer op teruggekomen'

Zal wel, want die terroristenleider Mazen ziet anders zijn inkomsten verdwijnen. Zei hij niet ooit op te komen voor die Arabieren in Gaza? Blijft een leugenaar.

Wedden dat in no time alles door die ondankbare Arabieren gesloopt wordt net als de kassen en huizen, want van joden.
Het punt is natuurlijk dat Arabieren/moslims gewoon een vies en onhygiënisch volk is. Je hoeft maar in de Turkenwijken van Nederland of Duitsland te kijken om maar niet te spreken van de wijken in Zweden of Frankrijk. Overal waar moslims zich nestelen zie je binnen de kortste keren alles in een shithole veranderen zoals Trump dat terecht noemde.

Elisabeth zei

Je kunt ook zeggen: De wereld mag betalen opdat Israel geen poep op zijn stranden krijgt. Hoe komt het dat op de een of andere manier Israel nooit zelf betaalt voor de kosten van de vluchtelingen in de buurlanden, de bezetting van de West Bank, en de omsingeling en uitmergeling van Gaza.

Jaap Hamburger, Broek in Waterland zei

'Eerst zien zei blinde Maup', dat was een vaste uitdrukking van mijn moeder....Maar het zou kunnen natuurlijk: Israël krijgt zelf last van de vervuiling.

Shula zei

....uitmergeling van Gaza

'Schonk' Mazen zichzelf niet net een privévliegtuig van 50 miljoen dollar? Zo erg is het dus met die 'hongersnood' die in de categorie fake news valt.

Vluchtelingen?
Nou, dan zijn alle nakomelingen van de joden die uit de Arabische landen geschopt zijn ook vluchteling. Niet onnozel doe Elizabeth, want dan zijn er ook heel wat vluchtelingen in Amerika, nakomelingen van gevluchte Europeanen.

Abu Pessoptimist zei

Shula,
Ik begrijp dat Abu Mazen van jou een kaartje mag kopen op El Al lijndiensten, maar misschien denkt hij daar zelf, net als ik, een beetje anders over. En voor de rest is er nogal verschil tussen Fatah en Hamas, Westoever en Gaza, Abu Mazen en Ismail Haniyeh, en dat vooral, en misschien wel vrijwel uitsluitend, door toedoen van Israel.

Vluchtelingen zijn verjaagde mensen die nergens naar toe kunnen omdat ze geen geld hebben of niet welkom zijn. Dat geldt voor Palestijnen. Zie jij ze allemaal met open armen ontvangen worden in de VS?? Of de EU??) Het geldt niet, of in veel en veel mindere mate, voor de Joden uit de Arabische landen. Dat die vertrokken was vooral te danken aan Israel dat zijn best deed een wig te drijven tussen de Joodse bevolkingen en de rest van de bewoners van die landen. Israel had ze nodig. Al in 1942 had de Jewish Agency een ''Plan voor 1 miljoen'' klaar had om ze te ontvangen.

Shula zei

Shula,
Ik begrijp dat Abu Mazen van jou een kaartje mag kopen op El Al lijndiensten, maar misschien denkt hij daar zelf, net als ik, een beetje anders over.

Je ontwijkende antwoord laat zien dat je dus een antisemiet in hart in nieren bent.

Abu Pessoptimist zei

Shula,
Iemand met een bord voor ijn kop vindt natuurlijk altijd dat antwoorden of commentaren die hij/zij op ijn geraaskal krijgt ''ontwijkend'' zijn. Mensen met zo'n handicap als jij nemen blijkbaar niet eens de moeite om te lezen wat er staat.
Ik geef je nog één gelegenheid om met een emailadres voor de dag te komen. Zoniet laat ik je niet meer door.

Israeli's schieten op begrafenis de zesde Palestijn dood van deze week

Shawkat Awad Israelische militairen hebben donderdag opnieuw een slachtoffer gemaakt in Beit Ummar op de Westoever. Tijden de begrafenis van...