maandag 29 januari 2018

Israel sloopt twee gebouwen, auto verbrand in 'prijskaart' actie

Het Israelische leger heeft maandagmorgen twee gebouwen in aanbouw met de grond gelijk gemaakt in Bir Una, een gebied ten zuidwesten van Beit Jala. Een activist in het comité tegen de Muur en de nederzettingen in Bethlehem, Hasan Bureijieh, vertelde Wafa dat twee bulldozers onder begeleiding van een groot aantal militairen twee gebouwen van drie verdiepingen toebehorend aan de aan Waleed Zreina en Issa Awad omver haalde onder het motto dat ze er geen bouwvergunningen voor hadden. Allebei de gebouwen waren nog niet helemaal afgebouwd.

Volgens Burejieh wil Israel eigenlijk alle gebouwen in Bir Una afbreken omdat het het gebied bij een nederzetting van Jeruzalem wil trekken, Ongeveer driekwart van alle huizen in Bir Una hebben orders van Israel ontvangen  dat ze zullen worden afgebroken, zei hij.
 Bir Una is dunbevolkt en dun bebouwd en maakt ongeveer 30 procent uit van het gebied van Beit Jala. Israel aast er al tientallen jaren op. Burejieh vertelde de Palestijnse radio De  Stem van Palestina dat kolonisten ook onlangs land hebben geëgaliseerd in het dichtbijgelegen al-Khader.
De bedoeling was waarschijnlijk om nieuwe feiten te scheppen die de kolonisten  in staat stellen het land over te nemen. De betreffende grond is eigendom van Mohammed Abu Samra. Het gebied was eerder door kolonisten in bezit genomen, waar werd onlangs teruggeven na een beslissing van een Israelische rechter.
In Beit Safafa, een deel van het bezette Oost Jeruzalem, werd vrijdag een auto verbrand en werden leuzen aangebracht als ''Dood aan de Arabieren'' en ''Prijskaart''. Prijskaart aanvallen worden al jaren uitgevoerd in Palestijnse dorpen, steden en woonwijken. De laatste tijd werden er echter beduidend minder auto's verbrand dan voorgaande jaren. Daders worden eigenlijk haast nooit gepakt.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...