maandag 1 januari 2018

Palestijns parlementslid Khalida Jarrar blijft een half jaar langer in de gevangenis

Israel heeft op 27 december de administratieve hechtenis van het lid van het parlement van de Palestijnse gebieden, Khalida Jarrar opnieuw verlengd.  De  vorige periode van zes maanden liep af en ze zou vandaag, 1 januari, zijn vrijgelaten. Maar die periode is nu opnieuw met zes maanden verlengd.
Khalida, die ook een feministische actievoerder is, werd op 2 juli 2017 's ochtends om vier uur van haar bed gelicht in haar huis in in al Bireh.  Een jaar daarvoor was ze vrijgelaten na 14 maanden in de gevangenis te hebben doorgebracht omdat ze ''politieke activiteiten'' had ontplooid voor het Volksfront voor de Bevrijding van  Palestina (PFLP), de beweging waarvoor ze destijds in het parlement was gekozen. De reden voor haar arrestatie in juli was opnieuw dat ze politieke activiteiten had bedreven.

In het geval van ''administratieve detentie'' detentie wordt geen proces gevoerd, en hoeft dus ook geen duidelijke reden voor de arrestatie te worden gegeven. Verweer ertegen is in feite onmogelijk. Het is eigenlijk een juridische noodmaatregel die kan worden toegepast tegen extreme relschoppers. Israel past het echter routinematig toe op Palestijnen met een uitgesproken mening, waaronder parlementsleden, 11 Palestijnse parlementsleden zitten op dit moment deze manier vast. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de toepassing van de administratieve detentie al jaren, en de toepassing ervan op deze manier is ook in strijd met het internationale recht, maar daar trekt Israel zich niets van aan.

Geen opmerkingen:

Israel schiet 16-jarige neer en laat hem twee uur bloeden

Mohammed Abdullah Salah Suleiman Israelische militairen hebben vrijdag weer een 16-jarige jongen doodgeschoten.  Hij was het 15e kind dat st...