dinsdag 30 januari 2018

Ziekenhuis Gaza dicht door tekort aan diesel

 Patiënten op zaal in het Beit Hanun-ziekenhuis. Ze zijn intussen geëvacueerd.

Het Beit Hanun-ziekenhuis in Noord-Gaza heeft maandag zijn deuren gesloten als gevolg van een tekort aan dieselolie voor de generatoren. De patiënten zijn geëvacueerd en naar andere ziekenhuizen gebracht. Ashraf al-Qudra, de woordvoerder van het ministerie van Gezondheid in Gaza, zei dat de sluiting een gezondheidsrisico betekent voor zo'n 60,000 mensen die van het ziekenhuis afhankelijk zijn. Er waren 66 patiënten in het ziekenhuis, er vonden tot 12 operaties per dag plaats, het leverde 'out-patient'diensten aan 35 mensen en het heeft een afdeling voor  spoedgevallen.
 Al-Qudra zei dat de reden voor de sluiting is dat het ziekenhuis 500 liter brandstof per dag nodig heeft om bij de huidige tekorten aan elektriciteit (van vaak 12 uur per dag of meer) te kunnen opvangen via generatoren. Hij waarschuwde dat het al-Duraziekenhuis voor kinderen ook binnenkort dreigt te moeten sluiten wegens brandstofgebrek.
 Het probleem is te herleiden tot de slecht verlopende verzoening tussen Fatah en Hamas.
Hamas zegt dat de PA de crisis moet oplossen, de PA zegt dat Hamas verantwoordelijk is. De Palestijnse Autoriteit maakte vorige week bekend dat het 1 miljoen shekel heeft overgemaakt voor de diesel voor de ziekenhuizen. Dat bedrag is echter slechts voldoende voor een week tot tien dagen.  
Intussen maken in Gaza ook een 13.000 werknemers van de VN-vluchtelingenorganisatie UNRWA zich op om actie te gaan voeren tegen bezuinigingen die het gevolg zijn van de korting die de Verenigde Staten hebben toegepast op hun betalingen aan UNRWA.  In eerste instantie staat een protestmars op het programma, waarschijnlijk volgt er nog meer.

Geen opmerkingen:

Libanon heeft na 13 maanden dus eindelijk een nieuwe regering

Najib Mikati (Wikipedia) Libanon heeft na 13 maanden eindelijk weer een kabinet. Premier Najib Mikati, een telecommunicatie miljardair uit T...